A4 Delft-Schiedam in 2015 klaar
| 15:25 | Truckstar Redactie

A4 Delft-Schiedam in 2015 klaar

Het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam zal eind 2015 klaar zijn, zo meldt Rijkswaterstaat.

Vanaf dan zal het wegtransport een veel betere aansluiting hebben op het Rotterdamse havengebied. Ook wordt de drukke A13 ontlast, wat daar de doorstroming ten goede zal komen. De aanleg begint naar verwachting in het tweede kwartaal van 2012. De voorbereidende werkzaamheden zullen iets eerder beginnen.

Zeven kilometer snelweg
Het gaat om zeven kilometer snelweg, waarvan 2,6 kilometer half-verdiept komt te liggen. Dit stuk begint bij Delft. Daarna volgt 1,4 kilometer geheel verdiepte weg, tot aan Schiedam en Vlaardingen. De laatste twee kilometer zal de weg in een landtunnel komen te liggen, en volgt aansluiting op de A20 bij knooppunt Kethelplein en de bestaande A4 richting de Beneluxtunnel.

Over de aanleg van deze ontbrekende schakel is 54 jaar gesteggeld. De vorige minister van (het toenmalige) Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, hakte uiteindelijk de knoop door en ondertekende op 2 september 2010 het tracébesluit. Op 6 juli 2011 verklaarde de Raad van State de laatste bezwaren ongegrond en kon de aanleg eindelijk doorgang vinden. 

De huidige minister van Infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen is blij met de aanleg: “Dit is opnieuw een belangrijke stap voor de verbetering van de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag. Vele duizenden weggebruikers op het traject gaan vanaf 2015 van de verlengde A4 profiteren.”

De weg wordt aangelegd door het consortium A4ALL, bestaande uit de bedrijven: Boskalis, Heijmans en de VolkerWessels-bedrijven KWS Infra, Van Hattum en Blankevoort en Vialis.

Extra natuur
Ook al waren milieubewegingen en omwonenden tegen de aanleg, ze krijgen er met de weg veel investeringen in hun omgeving voor terug. Zo komt er extra natuur, extra recreatieve voorzieningen, en wordt een aantal verpsreid liggende kassen gesaneerd. Dit alles gebeurt vanuit de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). De aanleg van de ontbrekende schakel van de A4 is hier onderdeel van.

IODS is een samenwerkingsverband tussen rijk, provincie en enkele gemeentes om de kwaliteit te verbeteren van het gebied Midden-Delfland en het stedelijk gebied Schiedam-Vlaardingen.

Foto: Vanuit de lucht is het tracé richting Schiedam duidelijk zichtbaar. Zie ook onderstaande animatie-video van Rijkswaterstaat, die laat zien hoe het nieuwe stuk weg eruit komt te zien.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie