defensie witte vloot
| 09:00 | Arjan Olsthoorn

17 DAF CF-trekkers voor ‘witte vloot’ van Defensie

Onlangs is Defensie gestart met de structurele instroom van de Scania Gryphus. Daarmee komt er definitief een einde aan de bekende DAF 4- en 10-tonners. Een klein lichtpuntje voor liefhebbers van DAF-trucks in gebruik door Defensie. Er zijn toch nieuwe DAF’s in gebruik genomen.

Het Materieellogistieke Commando van de Landmacht heeft 17 DAF-trekkers in ontvangst genomen en overgedragen aan het Bevoorradings- en Transportcommando.

De trekkers maken deel uit van de zogenaamde ‘witte vloot’ die bedoeld is voor het interne transport ten behoeve van de vredesbedrijfsvoering van Defensie. Deze vloot bestaat uit circa 200 eenheden en wordt alleen gebruikt in zogenaamd ‘veilig gebied’. Dat wil zeggen op openbare wegen in (West-)Europa.

CF 450

In de afgelopen maanden zijn in totaal 26 stuks 2- en 3-assige opleggers van Krone geleverd. Maar ook 7 vlakke opleggers van Rino en 1 brandstoftankoplegger van Dijssel is reeds geleverd en in gebruik genomen. De 17 DAF trekkers zijn van het type CF 450 FT (16x) en CF 450 FTp (1x) en zijn allen voorzien van de CF SpaceCab-cabine. In de komende maanden gaan nog 6 DAF CF 480 FAN bakwagens met schuifzeilen-opbouw volgen. Ook die zullen voorzien zijn van de CF SpaceCab-cabine.

Tevens is een MAN 8.220 BL met gesloten opbouw geleverd., speciaal voor de ritten die anders beperkt zouden worden door Duitse rijverboden. Later dit jaar zal nog een Volvo FH 420 SleeperCab 6×2 motorwagen met 20.000L brandstoftank-opbouw van Willig volgen.

Aanbesteding

Alle genoemde leveringen zijn het gevolg van een openbare aanbesteding door het MatlogCo. Het MatlogCo is het onderdeel van de Landmacht dat zorgt voor (de regie over) het onderhoud van alle op het land gebruikte systemen voor heel Defensie. Dus ook de systemen (o.a. voertuigen) die de Marine, Luchtmacht en Marechaussee op het land gebruiken. Van een deel van deze systemen (qua voertuigen vooral die van ondersteunende diensten) voert MatlogCo ook het technische (vloot)beheer en realiseert men de benodigde vervanging. De investeringswaarde van deze aanbesteding bedroeg 4,7 miljoen euro.

daf defensie

1 Reactie
  1. Al een paar keer een Scania Gryphus zien rijden,ziet er stoer uit.
    Daarnaast is defensie ook ons eigen sublieme DAF niet vergeten,jarenlang trouwe dienst gedaan.Met de aanschaf van de DAF trekkers is er een klein pleistertje op de wond geplakt.In ieder geval zal het DAF logo defensie nog vele jaren sieren.Gelukkig is het geen ster geworden op de gril.Weer veel blije gezichten bij defensie.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie