Zorgen om Italiaanse blokkades
| 16:51 | Truckstar Redactie

Zorgen om Italiaanse blokkades

Vele tientallen Nederlandse chauffeurs staan momenteel vast in Italië vanwege blokkades die zijn opgeworpen door de Italiaanse collega’s.

Sinds 23 januari blokkeren Italiaanse chauffeurs tolpleinen en cruciale op- en afritten in heel Italië. De chauffeurs protesteren tegen de hoge dieselprijzen en tegen de toekomstige stijging van de toltarieven in hun land.

TLN en EVO zijn bezorgd
Branche-organisaties TLN en EVO zijn bezorgd over de situatie. Ze roepen Nederlandse transportbedrijven op de ontwikkelingen in Italië goed te volgen en – waar mogelijk – transporten naar Italië uit te stellen. Er staan nu al genoeg Nederlandse trucks vast, zo redeneren TLN en EVO, die overigens ook in Brussel aan de bel getrokken hebben. Ze hebben de Europese Commissie verzocht de Italiaanse overheid te laten ingrijpen.

Gesprek Brussel-Rome
Eurocommissaris Tajani heeft inmiddels een gesprek gehad met de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken in Rome. Deze minister heeft toegezegd er alles aan te zullen doen om de blokkades op te heffen. Maar gezien de actiebereidheid van onze Italiaanse collega’s valt het te bezien of er op korte termijn weer trucks zullen rijden.

Grimmig
De acties begonnen in het zuiden, maar hebben zich ondertussen als een olievlek over geheel Italië uitgebreid. Knooppunten als Rome, Napels, Bologna, Genua, Bari, Taranto, Pescara en Novara zijn onbereikbaar. De verwachting is dat de blokkades zich nog meer zullen uitbreiden. Ook neemt de grimmigheid van de acties toe. Zo zijn er bij TLN en EVO al meldingen binnengekomen van chauffeurs waarbij de banden lekgestoken werden omdat ze toch probeerden door te rijden.

De blokkades begonnen na een oproep van een kleine transport-organisatie: Trasportounito. De oproep werd vervolgens massaal ondersteund door Italiaanse chauffeurs en vervoerders. Grote wegtransport-organisaties staan niet achter de acties. Inmiddels zijn ook taxichauffeurs in staking gegaan en naar verwachting zal ook spoorwegpersoneel het werk neerleggen.

Italiaanse bezuinigingen
De Italiaanse regering heeft een groot aantal bezuinigingen en hervormingen aangekondigd om de huidige, extreme, staatsschuld van het land het hoofd te bieden, en de begrotingstekorten terug te dringen. Een verhoging van de dieselaccijns en een toekomstige verhoging van de toltarieven zijn onderdeel van de hervormingsplannen.

Foto: Italiaanse chauffeurs houden alle trucks tegen bij een tolstation aan de A16 bij Napels. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie