| 19:10 | Bert Mateboer

Twee miljoen kilometer met Volvo FM

Oegema Transport uit Dedemsvaart rijdt voor de tweede keer een Volvo FM-trekker naar de twee miljoen. De vorige keer betrof het een Volvo FM12, deze keer is het de beurt aan een trekker met 9-liter motor.

Oegema koos in 2006 voor deze relatief lichte motor vanwege het gunstige brandstofverbruik. “We kunnen nu wel concluderen dat er met de levensduur ook niets mis is”, aldus technisch directeur Gerlof Oegema.
De Volvo FM doet geen zwaar werk maar is al twaalf jaar wel bijna continu onderweg, zeven dagen en nachten per week. ’s Nachts bevoorraadt de truck DHL-depots in het hele land en komt dan terug naar de uitvalsbasis in Dedemsvaart. Overdag wordt vanuit de noordelijke provincies op Utrecht gereden. “De auto is altijd vol, ofwel met postpakketten, ofwel met retouren of lege rolcontainers. Het is vast, constant werk met behoorlijk veel stops”, vertelt Oegema. De Volvo FM ziet er desondanks nog steeds uit om door een ringetje te halen. “Het is een combinatie van factoren. Ten eerste is de vaste chauffeur erg zuinig op zijn materieel. Ten tweede komt deze truck elke ochtend terug naar Dedemsvaart, waar onze eigen werkplaats gevestigd is. Als er iets aan gerepareerd moet worden doen we dat direct. En tot slot gaat hij, net als al het andere materieel, elke week door de wasstraat.”

De chauffeur is er blij mee

Naast het regulier klein onderhoud zijn er in de loop der jaren enkele slijtageonderdelen vervangen, zoals koppelingsplaten en remschijven. Ook de stoel is vernieuwd. “Met ruim 165.000 kilometer per jaar kun je daar niet omheen. De chauffeur moet goed zitten”, vindt Oegema.
Gerlof Oegema verwacht met de Volvo FM nog minstens een jaar door te kunnen: “De truck rijdt nog steeds prima en de chauffeur is er blij mee. Maar de techniek gaat natuurlijk verder. Deze heeft bijvoorbeeld wel stuurbekrachtiging, maar geen Volvo Dynamic Steering. En de Euro 6-motoren rijden toch weer zuiniger dan de Euro 3-generatie. Dat is een mooie vooruitgang.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie