Roem van Yerseke
| 11:17 | Arjan Olsthoorn

Truckstar Legends: DAF 2800 van Roem van Yerseke

Om de herinneringen aan de bijzondere trucks uit de geschiedenis van Truckstar levend te houden, brengen we onder de naam Truckstar Legends in samenwerking met Tekno een serie unieke en exclusieve miniatuurmodellen op de markt. Inmiddels kunnen we nummer acht in de reeks aankondigen: de DAF 2800 van Roem van Yerseke.

Zeeuwen worden geassocieerd met zuinigheid maar op de DAF 2800 die in de jaren 90 bij Roem van Yerseke reed, was dat niet echt van toepassing. De bakwagen was rijkelijk voorzien van accessoires.

‘Altijd aan het poetsen’

Chauffeur op die auto was Bram Rijnhout en het was zijn lust en zijn leven, vertelt zoon Marcel. “Mijn vader was er altijd mee aan het poetsen en ik hielp graag mee. Vervolgens gingen we ermee naar talloze truckshows in binnen- en buitenland. Daar vielen we vaak in de prijzen. Ook hebben we op het Truckstar Festival, toen nog op Zandvoort, drie keer achter elkaar de eerste prijs voor de mooiste bakwagen gewonnen. Altijd mooi om dan een ererondje over het circuit langs de hoofdtribune te mogen rijden. Alleen de laatste keer ging dat niet helemaal goed. Met alle lampen aan zette pa de DAF uit om de beker in ontvangst te nemen. Daarna wilde de DAF echter nooit meer starten. Lege accu. Ze hebben hem aan moeten duwen. Ik zat verscholen achter de gordijnen, zo schaamde ik mezelf”, haalt Marcel de herinnering naar boven.

Truckstar Festival Zandvoort

Vrije hand

De DAF 2800 werd nieuw aangeschaft door Roem van Yerseke waar men destijds twee vrachtwagens had. De firma in schaal- en schelpdieren bestaat overigens nog steeds. Bram kreeg de 2800 nieuw als opvolger van een andere DAF 2800. “Normaal gesproken werd er zo’n 150.000 km per jaar mee gereden. Na een jaar of vier ging de auto eruit maar werd de bak gewoon overgezet op een nieuwe. Alleen bij deze DAF was ook de bak helemaal nieuw. Bij de opbouw kreeg mijn vader volledig de vrije hand”, vertelt Marcel. “Ook het ontwerp van de kleuren kwam van hem. Vervolgens deed hij de opbouw met de extra lampen, toplichten en trappetje helemaal zelf. De special paint op de tank, zijkanten en hoekschilden werd opgebracht door kunstenaar Will van der Ouderaa uit Middelburg. Die heeft ook de beschilderingen op de trucks van Hans de Visser gemaakt.” Het interieur kreeg eveneens een upgrade met wat meer aankleding en extra luidsprekers. Ook nu weer door Bram zelf gedaan.

‘Mooie herinnering aan hem’

In totaal reed Bram zo’n vier jaar met de DAF 2800 tot een ongeluk op de Antwerpse Ring een einde maakte aan de carrière van de bakwagen. Als opvolger kwam er een DAF 95, die was toen net uit. Marcel: “Mijn vader heeft ruim 28 jaar bij Roem van Yerseke gewerkt. Hij was echt een liefhebber die altijd met zijn vrachtwagen bezig was. En dan al die shows langs. Juist toen hij het allemaal wat rustiger aan wilde gaan doen, werd hij ziek. Hij heeft nog net zijn 60e verjaardag mogen vieren. Erg leuk dat die DAF nu gemaakt wordt. Dat is een mooie herinnering aan hem.”

DAF 2800 in miniatuur

De DAF 2800 wordt door Tekno gemaakt. Uiteraard zijn alle details aanwezig als luchthoorns, lampjes, special paint en wieldoppen. De Truckstar Legends worden geproduceerd in een beperkte oplage en geleverd in een speciale Legends-doos met een genummerd certificaat.

De DAF 2800 is nu te bestellen via www.tekno.nl/truckstarlegends en wordt leverbaar eind 2022. De achtste Truckstar Legends kost € 149,-. Roadcardhouders betalen slechts € 139,-. Prijzen zijn excl. verzendkosten.

Roem van Yerseke Tekno

In de Truckstar Legends-reeks zijn in 2022 en verder nog meer modellen te verwachten. Denk hierbij aan de Volvo Globetrotter van Ederveen en de Scania 143 van Zeldenrust.

3 Reacties
  1. Ik heb hem nu zelf een paar dagen in mijn DAF museum. (Theo’s DAF museum).
    Maar wat een prachtige model.
    Ik kan me nog goed heugen dat ik er bij heb gestaan als kleine jongen samen met mijn vader op Zandvoort in 1989.

  2. heb Bram nog gekend toen ik als chauffeur bij visbedrijf Pieters in Brugge werkte,en we samen de mossels overladen op mijn vrachtwagen, een joviale collega chauffeur en goede vriend.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie