| 09:40 | Bert Mateboer

Scania herstart productie V8 motoren

Scania heeft de productie van V8 motoren opnieuw opgestart. Een uitgebreide staking bij een van de toeleveranciers van Scania zorgde ervoor dat er een tijdlang geen V8-motoren geleverd konden worden.

“Dit is zo mogelijk de vervelendste ontregeling in leveranties die ons bedrijf in tientallen jaren heeft meegemaakt,” zegt Alexander Vlaskamp, Senior Vice President, Head of Scania Trucks. “Ik wil echt onze klanten bedanken voor hun geduld en begrip gedurende deze lastige periode. Wij bij Scania doen er nu alles aan om zo snel mogelijk weer een normale situatie te bereiken en de wereldwijde leveringen van V8 trucks en motoren weer op te starten.”

De staking moest sluiting van de fabriek voorkomen

De leveringsproblemen ontstonden toen de leverancier van motorblokken, Halberg Guss, een gieterij uit Leipzig, in handen kwam van de zogeheten Prevent Group. Deze groep besloot de prijs van hun onderdelen, dus ook de V8-motorblokken, flink te verhogen, in sommigen gevallen met het tienvoudige. Scania reageerde door te zeggen dat het de blokken dan zelf wel ging produceren. Prevent wilde daarom de gieterij in Leipzig sluiten, waartegen de 700 personeelsleden zich verweerden door middel van een staking. De staking duurde enkele weken maar is inmiddels beëindigd.

Het is niet duidelijk of de Scania-motorblokken weer uit Leipzig komen. Scania meldt alleen dat het bedrijf zich nu verzekerd heeft van een kleine, maar stabiele aanlevering van de V8-motorblokken. Wel waarschuwt de fabriek dat er nog enkele weken onzekerheden zullen zijn voordat alles weer normaal draait. Eerst zullen de backorders worden weggewerkt, daarna zal de fabriek geleidelijk aan weer nieuwe orders gaan verwerken.

De V8 motoren voor Scania’s nieuwe truckgeneratie en voor de industrie- en scheepsmotoren worden gebouwd in Södertälje. De truckmotor is er in vier verschillende versies met vermogens van 520 tot 730 pk, en meer dan 1.150 pk voor de scheepsmotoren.

Op de openingsfoto een Scania V8 scheepsmotor met 1000 pk.

Terug naar Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie