Russen oppermachtig in Dakar
| 11:36 | Korneel Luth

Russen oppermachtig in Dakar

Het Russische Kamaz-geweld blijkt oppermachtig in de beginfase van de Dakar Rally. Toch rijden ook de Nederlanders sterk.

Na de vierde etappe, die gewonnen werd door de Rus Nikolaev, is zoveel wel duidelijk. In het klassement vinden we de Russische Kamaz-coureur Mardeev op de eerste plaats, Nikolaev op de tweede plaats en Kargionov op de derde plaats.

Op de vierde plaats staat de eveneens sterk rijdende Tsjech Loprais met zijn MAN en pas op de vijfde plaats komen we de eerste Nederlander tegen: Hans Stacey met de Iveco van Team de Rooy.

Stacey vijfde in vierde etappe, van den Brink zevende

Zoals gezegd werd de vierde etappe gewonnen door Nikolaev. Hij werd gevolgd door Karginov en Mardeev, terwijl Loprais vierde werd en Hans Stacey vijfde.

Maar dat wil niet zeggen dat er niet sterk gereden wordt door de Nederlandse truckmannen. Martin van den Brink van Mammoet Rallysport kwam als zevende over de streep met zijn woeste Renault K, gevolgd door Marcel van Vliet met zijn MAN als achtste.

Peter van den Bosch werd tiende, en was daarmee de snelste DAF in de vierde etappe. Jos Smink werd elfde, en was daarmee de snelste Ginaf.

‘In de duinen ging het gewedig’

De vierde etappe bestond uit een rit over 174 kilometer en een verbindingsstuk van 594 kilometer en liep van Chilecito in Argentinië naar Copacio in Chili. Dat betekende het doorkruisen van het Andesgebergte en de nodige duinen, alwaar Martin van den Brink in zijn element was.

“In de duinen ging het echt geweldig”, aldus van den Brink, maar daarmee was het geen makkelijke dag: De vering is enigszins provisorisch gerepareerd. We hebben net niet de juiste setting kunnen vinden. Vooral de eerste honderd kilometer had ik het lastig. We reden weer over zo’n bokkenpad met veel gaten en hobbels. Maar gelukkig leverde dat geen problemen op”, aldus van den Brink.

“Op het eerste stuk moest ik bijvoorbeeld Marcel van Vliet en Wuf van Ginkel laten gaan. Ik wilde zonder schade bij de duinen aankomen.” Later kon er weer gas gegeven worden, van den Brink: “Het was geweldig om in de duinen Marcel en Wuf te passeren, die bleef steken op een duin. We vlogen vervolgens ook nog langs Kolomy en dat leverde een zevende positie op, en een tiende plaats in het klassement.

Russen oppermachtig in Dakar
In zijn element: Martin van den Brink met zijn woeste Renault K. In onze Trailers en Speciale Voertuigen Special 2014 staat een uitgebreide en kleurrijke reportage over van den Brink en zijn Renault K rallytruck. Die special kun je hier nog bestellen.  

Pech voor Gerard de Rooy

Overigens kwam Gerard de Rooy als één van de laatsten over de finish na een probleem aan de achteras, Gerard: “Ik baal er goed van. We hadden de snelheid er goed in en bij één van de klappen die de auto moest opvangen hoorde ik dat er aan de achterkant iets misging. Het probleem was snel duidelijk en we moesten aan de kant. Ik stond op een ongelofelijk rot punt in de piste, levensgevaarlijk.”

“Gelukkig was Pep na een aantal minuten al bij me. Nadat we samen al wat gesleuteld hadden en ik het reserve-differentieel had gekregen wist ik samen met mijn techneut Darek Rodewald de truck na ongeveer 5,5 uur te herstellen. Toen was het ondertussen donker en moesten we nog aan het duinentraject beginnen. Toch liep dat eigenlijk erg lekker en voelde de Iveco Powerstar weer als vanouds. Net voor middernacht stonden we dan eindelijk in het bivak.” 

Gevolg is echter wel dat Gerard de Rooy als laatste start in de vijfde etappe en gehinderd zal worden door veel tragere collega’s,

Klik hier voor de uitslag van de vierde etappe.

Klik hier voor de stand in het truckklassement na de vierde etappe

Openingsfoto: De Rus Airat Mardeev rijdt een sterk begin van de Dakar Rally 2015 met zijn Kamaz. Hier is hij op weg in de derde etappe. (ANP)


Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie