BOL-opleiding
| 10:00 | Bert Mateboer

Route naar vrachtwagenchauffeur: BBL- of BOL-opleiding?

Om chauffeur te worden volgen veel jongeren de BBL (Beroeps Begeleide Leerweg). Maar je kunt ook voor BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) kiezen. Die route volgt Niels van Heek (16) uit Rijssen.

“Ik was de middelbare school spuugzat,” vertelt Niels. “Want ik wilde maar één ding: chauffeur worden. Ik heb het uitgehouden tot havo-3, toen wilde ik niet meer. Mijn ouders snapten dat gelukkig wel, mijn vader is ook chauffeur. Omdat ik nog maar vijftien jaar was, werd mij gezegd dat ik niet de BBL-opleiding kon volgen: dan zit je één dag per week op school en werk je vier dagen bij een leerbedrijf. Dus ben ik de BOL-opleiding gaan doen: dan zit je twee tot vijf dagen per week op school en volg je de rest van de week een stage. Je wordt dan opgeleid tot logistiek medewerker.”

Drie dagen werken
Een BOL-opleiding kun je op veel manieren invullen. Niels koos ervoor om twee dagen per week naar school te gaan en de andere dagen stage te lopen. De eerste stage deed hij bij transportbedrijf Leverink, waar hij vooral in de loods werkte en het heftruckcertificaat haalde. Hij vond het werk in de loods prachtig, maar wat hij nu doet vindt hij nog veel mooier: chauffeur zijn op de terminaltrekker van Wessels Transport Rijssen.

“Ik loop al sinds mijn dertiende bij Wessels rond,” vertelt hij, “want mijn vader is hier ook chauffeur. Op mijn vijftiende ben ik hier wasjongen geworden. Toen ze hoorden dat ik de BOL-opleiding ging doen, heeft het bedrijf mij aangeboden mijn trekkerrijbewijs te betalen als ik hier drie dagen in de week zou komen werken als chauffeur op de terminaltrekker. Natuurlijk heb ik ja gezegd: dat is toch helemaal super!”

Op dit moment gaat Niels twee dagen per week naar het ROC (Regionaal Opleidings Centrum) in Rijssen en werkt hij drie dagen bij Wessels. “Maar op de schooldagen ben ik na schooltijd ook meteen weer bij Wessels te vinden. Ik vind dit prachtig: lekker werken met je handen, lekker buiten.”

Gretig
Zijn werk is het voorladen en verplaatsen van opleggers. Wessels Transport heeft verspreid over Rijssen, en in de directe omgeving, diverse locaties waar bouwproducten worden gemaakt of trailers kunnen worden gestald. Vanochtend heeft Niels al diverse opleggers verplaatst, als wij hem ontmoeten is hij net bezig spanbanden over een oplegger te gooien waar heftruckchauffeur Henry Hartgerink een aantal bokken met kozijnen op heeft geplaatst. Henry is zeer te spreken over de inzet van Niels. “Hij is snel en precies,” zegt hij. “En hij is leergierig; hij luistert goed als je hem wat uitlegt. Wat nog beter zou kunnen? Soms vind ik dat hij wat rustiger zou mogen worden. Hij is soms wat te gretig. Maar mooi om te zien dat zo’n jonge knaap er al zoveel plezier in heeft.”

Zelfverzekerd
Het T-rijbewijs (trekkerrijbewijs) stelt Niels in staat met zijn Terberg-combinatie gewoon op de openbare weg te rijden. Weliswaar is de topsnelheid beperkt tot 45 km/u en zijn snelwegen verboden gebied, maar in en om Rijssen kan Niels rijden waar hij wil. In de Parkstraat zit een bijna haakse bocht waar Niels ook een deel van de rijbaan van de tegenliggers moet pakken. Hij doet het zo zelfverzekerd dat het lijkt alsof hij nooit anders heeft gedaan. Ook de diverse rotondes neemt hij in het drukke ochtendverkeer met veel bravoure.

BOL-opleiding

School vond hij verschrikkelijk, maar als chauffeur op een terminaltrekker heeft Niels helemaal zijn draai gevonden.

Het certificaat dat Niels krijgt als hij klaar is, is goed voor mbo-niveau. Maar Niels is dan nog geen achttien en heeft dan ook nog geen groot rijbewijs. Wessels Transport heeft echter toegezegd dat als Niels bij Wessels in vaste dient komt, het bedrijf ook een deel van zijn rijopleiding zal betalen. Zodat hij als volledig gediplomeerd chauffeur aan de slag kan gaan zodra hij achttien wordt. Rijervaring heeft hij dan inmiddels meer dan voldoende.

BBL of BOL
Wat doe je als tiener na het vmbo? Als je chauffeur wilt worden kun je kiezen tussen een BBL-opleiding of een BOL-opleiding. Wat is het verschil? Kijk op de site van het sectorinstituut om te ontdekken wat het beste bij jou past: www.stlwerkt.nl.

2 Reacties
  1. Ik heb altijd in de transport gezeten alleen kan ik het nu niet meer doe maar wil het weer op pakken want il heb een surinamse rijbewijs en die is njet geldig hier Dus van daar dat ik mij bij jullie op aanmeld

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie