Prima 9e Dakar-etappe Eurol Veka-MAN's
| 12:45 | Korneel Luth

Prima 9e Dakar-etappe Eurol Veka-MAN’s

De coureurs van het Eurol Veka Rally-team hebben ’n prima negende etappe gereden.

De proef liep van Calama naar Quique in Chili en was misschien wel de mooiste proef van de hele rally. De rijders startten op meer dan drie kilometer hoogte, passeerden het meest noordelijke punt van de rally, de gevreesde Atacamawoestijn en eindigden de rit bij de Grote Oceaan. Het laatste deel van de proef bestond uit een drie kilometer lange spectaculaire ‘zwarte piste’ met een hellingspercentage van ruim 30 procent. Met onderaan deze enorme duin, de finishlijn in Iquique. 

Prima 9e Dakar-etappe Eurol Veka-MAN's
Marcel van Vliet zeilt een steile duin af.

Marcel van Vliet met de zevende tijd

Veka-coureur Marcel van Vliet eindigde deze etappe als tweede Nederlander op een zevende plek en is maar liefst drie plaatsen in het algemeen klassement gestegen naar plaats zeven. Ook René Kuipers reed weer een goede proef, hij verloor geen tijd en behield daarmee zijn de negende positie in het klassement.

Peter Versluis zette nog wel de vierde tussentijd op meetpunt vier neer, maar viel daarna stil. Hij reed hard in een groot gat met als gevolg een gat in de carter pan. Nadat de servicewagen van Dave Ingels het probleem had verholpen, kon Versluis zijn race vervolgen. Hij eindigde als veertigste en viel zes plaatsen terug in het klassement naar de 23e plaats. Steven Rotsaert eindigde deze dag op een 22ste plaats en heeft zijn 22ste plek in het algemeen klassement weten te behouden.

In de etappe zette de nummer twee van het klassement, de Rus Karginov, de aanval op De Rooy verder door. De voorsprong van De Rooy in het algemeen klassement slonk met meer dan de helft naar iets meer dan dertien minuten.

Prima 9e Dakar-etappe Eurol Veka-MAN's
Foto: Ginaf Rally Power.

De Ginafs: Martin van den Brink

Martin van den Brink van Mammoet Rallysport wist zijn zware Ginaf naar een snelle tiende plaats te rijden. Maar dat had nog veel beter gekund: Een vervelende Fransman in een auto zat Martin van den Brink letterlijk dwars in de negende etappe van de Dakar 2014. Toen de auto vast kwam te staan in een duinpan, kon ook de Mammoet-truck niet voor- of achteruit. Van den Brink moest genoegen nemen met de tiende tijd. “Het was een prima dag, maar het had veel beter gekund.”

Wuf van Ginkel

Een andere snelle Nederlandse Ginaf-piloot, Wuf van Ginkel van Ginaf Rally Power, zette de dertiende tijd van de negende etappe neer. Hij startte als echter als negentiende, een prima prestatie dus.

“Het ging erg goed”, zegt Wuf van Ginkel. “We hebben weinig problemen gehad. Het was een mooie piste, de eerste 250 kilometer waren erg zwaar, rivierbedding in en rivierbedding weer uit. Daarmee heb ik helaas de koplampen beschadigd. Het laatste gedeelte bestond alleen uit duinen en die waren supermooi om te rijden. Het gaat ook steeds beter in de duinen. We leren de auto steeds beter kennen. Bijrijders Hugo en Bert verdienen een zwaar compliment. Vandaag hebben we het echt met zijn drietjes gedaan. Van de negentiende plaats zijn we als dertiende geëindigd. Ik ben meer dan tevreden met onze nieuwe GINAF X2222 Ook het bandenaflaatsysteem werkte prima.”

Peter Nieuwenburg, co-piloot van Jos Smink in diens Ginaf, komt naar huis. Nieuwenburg brak een ruggewervel in de zevende etappe. Helaas moest Smink hierdoor uit de rally stappen. Nieuwenburg zal samen met Smink en de derde man op de Ginaf, Harry Oosting, terugvliegen naar Schiphol.

Prima 9e Dakar-etappe Eurol Veka-MAN's
Frits van Eerd schakelde een tandje terug en voorkwam problemen.

Geen problemen voor Frits van Eerd

Frits van Eerd reed met zijn XDakar-Daf een prima negende etappe. Hij startte als nummer 39 en eindigde als achttiende. “De eerste 150 kilometer was heel zware piste, met veel feshfesh op een superslechte ondergrond”, zegt van Eerd. “Dat was bijna niet te doen. Ik heb er op dat stuk al een heleboel met schade zien staan, dus ik heb een tandje terug geschakeld. Ik heb de laatste dagen al genoeg schade gehad. Daar had ik nu even geen zin meer in.”

De duinen waren voor veel andere trucks een probleem. “Niet voor ons”, zegt Van Eerd. “Ik heb één keer moeten draaien omdat we niet goed uitkwamen, maar dat was alles. Daardoor heb er daar een heleboel achter me gehouden die aan het zoeken en draaien waren.”

Eimbert Timmermans was lang in de weer bij XDakar-teamgenoot Erik van Loon, die opnieuw met een kapotte multiriem stond. Hij deed dan ook ruim een uur langer over de special dan Van Eerd.

Klik hier voor de uitslag van de trucks van de negende etappe.

Klik hier voor de stand in het trucklassement na de negende etappe.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie