| 09:14 | Arjan Olsthoorn

Plannen veerdienst Eemshaven – Schotland uitgesteld

De Schotse rederij TEC-Farragon heeft de plannen voor een veerdienst tussen de Eemshaven en het Schotse Rosyth, bij Edinburgh, uitgesteld naar april volgend jaar. Dat meldt RTV Noord vandaag.

De eerste afvaart zou volgens de plannen eind oktober al moeten plaatsvinden. “Maar dat is gewoon niet haalbaar”, zegt Gerrit Faber. Hij is aangesteld als directeur van de nieuwe Nederlandse tak van TEC-Farragon. Van een domper wil hij echter niet spreken. “Een eerste afvaart in oktober was gewoon een beetje te ambitieus. Er moet in de Eemshaven nog het een en ander gebouwd worden. We hebben hier gewoon nog geen kant-en-klare terminal zoals in Rosyth. Daarom hebben we alles verzet naar de nieuwe datum van april volgend jaar.” In de Eemshaven is momenteel nog geen volledig douanekantoor voor passagiers ingericht. Ook moet er gekeken worden naar voldoende parkeermogelijkheden.

Groningen Seaports

De scheepssimulatie die voor deze week gepland stond, is ook ‘voor onbepaalde tijd’ uitgesteld. Die simulatie moet duidelijk maken of de gecharterde schepen onder alle weersomstandigheden veilig kunnen aanmeren in de Eemshaven. Een belangrijke voorwaarde van Groningen Seaports om het project door te laten gaan. De schepen moeten straks aanmeren bij Sealane Terminals. De kade van dit bedrijf werd onlangs al met honderd meter verlengd.

Volgens Faber gaat het met de investering van het project ‘wel de goede kant op’. Met de veerdienst is een bedrag van 35 tot 40 miljoen Britse pond gemoeid. TEC-Farragon heeft de Schotse overheid gevraagd garant te staan voor dat bedrag. Gesprekken daarover lopen nog altijd.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie