| 11:23 | Bert Mateboer

Dode-hoekles op meer dan duizend basisscholen

Het afgelopen schooljaar hebben leerlingen van groep 7 en 8 op 1.003 basisscholen les gekregen over de gevaren van de dode hoek, de zogeheten Veilig-op-Weg-les. Ook dit schooljaar zullen er weer honderden dode-hoeklessen worden gegeven.

Veilig op Weg maakt kinderen bewust van de gevaarlijke eigenschappen van vrachtauto’s. De dode hoek is een van de belangrijke kenmerken van een vrachtauto waarmee kinderen bekend worden gemaakt. Met Veilig op Weg leren kinderen de twee belangrijkste vuistregels wanneer ze een vrachtauto tegenkomen:

  • ​Blijf rechts en ruim achter de vrachtauto.
  • Houd meer dan drie meter afstand.

Veilig-op-Weg-vrachtauto
TLN-chauffeur Corina Hamer bezocht namens Veilig op Weg het afgelopen schooljaar 126 basisscholen en gaf zo’n 6.000 kinderen les. Door zelf te vertellen en door gebruik te maken van een lesfilm leert zij kinderen wat ze moeten doen als ze in het verkeer een vrachtauto tegenkomen. Dat brengt ze meteen ook in de praktijk met de kinderen: met de voor de school geparkeerde Veilig-op-Weg-vrachtauto kunnen kinderen zien waar in welke hoek de chauffeur ze wel kan zien. En natuurlijk ook in welke hoek niet: de dode hoek.

Nieuw lespakket
In schooljaar 2018-2019 namen TLN, Veilig Verkeer Nederland, SUEZ en Verkeersplein Amsterdam het nieuwe lespakket in gebruik. In dat lesmateriaal spelen de twee jonge verkeersambassadeurs Firy en Milo de hoofdrol – zowel op de vrachtauto als in de lesfilm en op de vernieuwde online kanalen. Zo leren kinderen en ouders op de sociale media alles over verkeersveiligheid en op YouTube kijken ze naar vlogs van Firy en Milo, als verlengstuk van de klassikale les.​

veilig op weg

Corina Hamer en de Veilig-op-Weg-truck

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie