| 09:33 | Arjan Olsthoorn

Peter Kempen overleden

Ons heeft het droevige bericht bereikt dat Peter Kempen op zeventigjarige leeftijd is overleden. Kempen werd in de jaren 80 een iconische verschijning met zijn Scania 141. Deze truck staat bij velen nog op het netvlies gebrand. Niet voor niets werd de showtruck in 1984 de Mooiste Truck van Nederland.

Peter woonde al jaren op Tenerife, waar het klimaat beter was voor zijn gezondheid. De herinneringen aan zijn tijd als eigenrijder zijn nog zeer aanwezig als we hem in 2021 spreken rondom de verschijning van zijn Scania 141 in miniatuur. “Al in 1976 begon ik als eigenrijder met een DAF. Ik reed onder meer voor Buitelaar in Leidschendam, maar deed ook ritten Italië en later zelfs naar het Midden-Oosten.”

‘Het moest een neus worden’

Op dat soort ritten is Peter wel vijf tot zes weken onderweg. Dat breekt hem op een gegeven moment wat op en via oude contacten kan hij charter gaan rijden voor Duynie uit Alphen aan den Rijn. “Dat was een goede opdrachtgever, waardoor ik in 1980 besloot mijn droomauto te laten bouwen. Omdat ik gek ben van Amerika en de trucks daar moest het een neus worden. Zo kwam ik uit bij die Scania 141, die ik bij Hondebrink liet voorzien van een hoog dak.”

De opbouw van de 141 was geheel naar het idee van Kempen. “Hij was net op tijd klaar voor de eerste Truckstar-show in Leiden”, vertelt Peter. Op één van de foto’s van dat eerste Truckstar Festival is de Scania met zijn hoge dak, staande uitlaten en veel chroom ook te zien.peter kempen tekno

Mooiste Truck van Nederland

Vier jaar later vindt Peter het tijd om de Scania een make-over te geven. De basiskleur wordt blauw-metallic met een bijzonder ruitjespatroon er overheen. Als inspiratie voor de special paint-afbeeldingen op de cabine dienen de molens rondom Peters geboortedorp Aarlanderveen. Het ontwerp van de nieuwe look komt van kunstenaar Joris Poot en maakt van de Scania nog meer een echte blikvanger. Het verse uiterlijk weet ook de jury van de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland te overtuigen, want in 1984 wint de fraaie Scania deze titel.

“Dat was een mooi moment, echt een bevestiging”, vertelt Peter ons daarover. Hij rijdt ermee tot 1986, waarna zijn gezondheid hem dwingt om bij Duynie op de planning te gaan werken. “De Scania schijnt nog te bestaan, maar naar ik hoor is er niets meer van over”, klinkt het met weemoed in zijn stem.

peter kempen 1984

In 1984 won Peter Kempen de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland.

Legends

De Scania 141 torpedo is door Tekno uitgebracht in miniatuur in de serie Truckstar Legends. Een herinnering aan niet alleen een mooie truck, maar ook aan een mooi mens.

17 Reacties
 1. Ken Peet al vele jaren , sinds 1976 .
  Mooiste rit samen was Moscow .
  Peet wilde een keer het Rode plein zien en Lenin een klap om zijn oren geven.
  Voor de niet-kenners ; de dictator ligt daar begraven .
  Extra truck gehuurd en gaan .
  Alles gezien Doema , Kremlin , Rode Plein en nog veel meer .
  Afgelopen zomer nog Chinees gegeten i Langeraar , zijn laatste woorden ,, de volgende betaal ik !! Hoop dat dat nog jaren wegblijft.
  Peet , gabber rust zacht .

 2. Ook ik heb Peter veel mee gemaakt, in chauffeurscafe “De Eerste Aanleg “, waar ook ik mede eigenaar van was, Peter ook leren kennen als een vriendelijke aardige man waar we veel mee hebben gelachen…
  Leuke tijd geweest die helaas nooit meer gaat terug komen….
  Peter rust zacht en en goede laatste reis….
  Veel liefs Adrie van Bekkum…

 3. Gecondoleerd en sterkte voor zijn familie en vrienden. Ook ik/wij hebben Peter leren kennen in de nieuwe Kar in Klarenbeek. Met aantal anderen met hem mee geweest naar ijsspeedway Deventer. Div. keren in Baarlo geweest voor stockcar race. Ook heeft hij ons 40 jaar geleden ons naar het stadhuis gereden in zijn beroemde truck. Rust zacht vriend. Uit het oog maar niet uit ons hart.

 4. Vroeger als kleine jongen ben ik vaak mee geweest met Peter,dan bracht mijn vader me naar Aarlanderveen waar de scania met de stockcar achter in de trailer klaar stond om naar Baarlo te gaan voor de race , wat een fantastische tijd als jongetje van 10 jaar was dat zeg…
  Daarna ging ik een paar weken logeren bij mijn Lieve Zus, die ook mede eigenaar was van ..HAAR geliefde wegrestaurant ” De Eerste Aanleg ‘ in Heumen ..
  Meerijden met de mooiste truck van Nederland was/is als kind fantastisch
  Net als het logeren bij mijn zus in haar restaurant….

  Peter ..vaarwel en rust zacht

 5. Familie en bekenden gecontroleerd met het overlijden van Peter kwam hem op shows tegen laatste keer dat ik hem ontmoeten was zijn nieuwe Scania in de kleuren van Eikelenboom op DSM in Delft.

 6. In 1977 ontmoette ik Peter op het Autospeedway circuit Baarlo, waar Peter met zijn Stockcar F1 racete. In die jaren daar veel foto’s verkocht daar ik er 11 jaar huisfotograaf was en zo ook te maken kreeg met Truckstar Magazine. Heb toen bekendheid gekregen met de BANDAG trucks van Tyrone Malone.
  In 1981 ben ik als Truckstar fotograaf met Frans van den Hul met het Polen konvooi meegeweest en later vanaf Warschau naar de Russische grens met Peter Kempen. Een helde rit was het, maar Peter bleef er ‘koel’ onder. Een reis om nooit te vergeten ……
  Mijn condoleances gaan uit naar alle familieleden, collega’s en vrienden.
  Rust in vrede, lieve vriend Peter.

 7. Allereerst gecondoleerd aan de naaste familie.
  Ik leerde Peter kennen in Cafe de Nieuwe Kar, in Klarenbeek.
  En heb hem zelf in Tenerife opgezocht. Hebben veel plezier gehad.

 8. Jarenlang waren we dorpsgenoten,jaren waren we collega’s bij de Duynie.
  Hele mooie tijden waren dat.
  Peter was een heel fijne, goedlachse en een fantastische collega.
  Nooit was hem iets te veel ,altijd behulpzaam.
  Peter,zo blijf ik je dan ook voor altijd herinneren.
  Rust zacht en veel sterkte voor de nabestaanden.

 9. 16 februari is het 40 jaar geleden dat ik in deze truck getrouwd ben nog in de oude kleur daarna heb ik samen met Piet poot de nieuwe kleuren gespoten er zit nog wel een verhaal achter dit spuitwerk RIP Peter we zullen je missen

 10. Vele jaren was Peter een zeer gewaardeerde gast in mijn chauffeurscafe “de eerste aanleg” in Heumen , jarenlang heb ik Peter gesponsord in de stockcar racing , vele mooie herinneringen heb ik aan hem en vele gezellige avonden hebben wij in mijn truckstop door gebracht. Een van de mooiste herinneringen is het convooi naar Polen in begin jaren 80. Ik heb als enige het model van de Scania zoals die in 1980 tijdens de truckshow in leiden stond. Ik zal Peter altijd herinneren als een goede vriend , vaarwel fijne kerel

 11. Een mooi mens, enkele dagen terug had ik nog uitgebreid contact met hem en vroeg me, sta momenteel in Zd-Spanje met de camper over te varen naar Tenerife, niets wees er op dat dit ons laatste contact zou zijn, R.i.p Peter, ga je missen, sterkte voor de nabestaanden

 12. wie kan mij meer vertellen over zijn overlijden .Peter en wij hadden goed contact zelfs een paar dagen geleden nog gesproken. Ik wil nog graag iets doen voor hem.
  Jeanine Pronk.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie