Oppassen in Frankrijk
| 14:17 | Truckstar Redactie

Oppassen in Frankrijk

Aangezien het aantal verkeersdoden op de Franse wegen weer aan het stijgen is, nemen de Fransen verschillende maatregelen.

Er komen op korte termijn duizend extra radarcontroles bij, zodat het totaal aantal radarcontroles op 3.800 uitkomt. Een deel van deze extra snelheidscontroles zal specifiek op vrachtverkeer gericht zijn.

Daarnaast worden de borden weggehaald die bestuurders attenderen op de camera’s en radarcontroles. De politie stopt met het aankondigen van snelheidscontroles en het hebben van radardetectie wordt strafbaar, (1.500 euro boete en drie strafpunten op het rijbewijs).

Niet handsfree bellen
Niet handsfree bellen gaat 135 euro kosten, en drie strafpunten. Voor een snelheidsovertreding van meer dan vijftig kilometer per uur, iets wat je met een vrachtwagen niet snel zult doen, kun je een gevangenisstraf van twee maanden krijgen, plus een boete van 3.750 euro.

Zwaardere straffen gaan ook gelden voor rijden onder invloed. Bij een alcohol-promillage van meer dan 0,8 worden acht strafpunten genoteerd, (na twaalf strafpunten volgt het intrekken van het rijbewijs).

Aantallen verkeersdoden
In Frankrijk vielen 1.267 verkeersdoden in de eerste drie maanden van dit jaar. Twee jaar geleden waren dit er 1.123 in dezelfde drie maanden. In heel 2009 vielen er 4.273 doden in het verkeer.

Alleen in Polen waren er in dat jaar meer verkeersdoden te betreuren: 4.572. In Nederland kwamen in 2009 944 mensen om het leven in het verkeer.

Per miljoen inwoners waren er in Frankrijk 67 verkeersdoden in 2009. Het Europees gemiddelde ligt op 69 voor dat jaar. In België kwamen er 90 personen om per miljoen inwoners. In Nederland en Zweden lag dit aantal op 39.  

Bron: (o.a.) TLN  –  Foto: ANP

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie