Einde Renault Magnum-tijdperk
| 16:23 | Bert Mateboer

Ook Frankrijk eist minimumloon

Net als de Duitsers gaan ook de Fransen eisen dat buitenlandse chauffeurs die in Frankrijk rijden kunnen bewijzen dat ze minstens het Franse minimumloon verdienen. De bedoeling is de toevloed van Oost-Europese chauffeurs te stoppen.

Frankrijk neemt drastische maatregelen om de Franse chauffeurs te beschermen tegen de concurrentie van veel goedkopere Oost-Europese chauffeurs. Het Franse parlement heeft afgelopen dinsdag een amendement van de Franse regering aangenomen over de toepassing van detacheringsregels in het wegvervoer. Dit amendement houdt in dat het Franse minimumloon van toepassing wordt op alle chauffeurs die in Frankrijk aan het werk zijn, dus ook buitenlandse chauffeurs die komen laden of lossen of in Frankrijk op doorreis zijn (transito).

Het minimumloon bedraagt in Frankrijk 9.61 euro per uur en is daarmee iets hoger dan het Nederlandse minimumloon. Opvallend is dat Frankrijk deze stap heeft genomen zonder af te wachten welke beslissing de Europese Commissie gaat nemen met betrekking tot het minimumloon. 

Heel veel onduidelijk

Er is echter nog heel veel onduidelijk. Niet alleen de invoeringsdatum is nog onbekend maar ook hoe de wet in praktijk omgezet moet worden. Denk hierbij aan eventuele noodzakelijkheid tot registratie en eventuele bewijsvoering. De Nederlandse werkgeversorganisatie TLN is niet blij met de Franse maatregel. Alle maatregelen die de concurrentiepositie van Nederlandse ondernemers verbeteren zijn welkom, maar het moet wel werkbaar blijven. TLN is bang dat werkgevers gigantische administraties moeten bijhouden.

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie