Noren beperken wellicht liftasgebruik
| 15:03 | Truckstar Redactie

Noren beperken wellicht liftasgebruik

Het Noorse Vegdirektorat komt met een voorstel om te stoppen met het toestaan van een hogere asdruk.

Dat is opmerkelijk. Want als dit voorstel het haalt, moet de liftas van een tandemstel van een geladen truck automatisch naar beneden bij een snelheid van dertig kilometer per uur en harder. Ook in de winter, als chauffeurs de extra asdruk juist nodig hebben voor grip.

Noorwegen staat sinds de jaren vijftig het gebruik van liftassen zonder technische of gebruiks-restricties toe.

Grip op sneeuw en ijs
Door de niet-aangedreven as van een bogie-stel te heffen, komt er ongeveer twee keer zoveel gewicht op de trek-as. Chauffeurs in Noorwegen doen dit om grip te houden tijdens het rijden op besneeuwde en be-ijsde wegen. Vooral op hellingen is dit nuttig, maar ook in bochten, tijdens het wegtrekken vanuit stilstand en remmen.

Geen reden tot beperking
Vreemd genoeg heeft Statens Vegvesen, (een soort Rijkswaterstaat dat onder het eerder genoemde Vegdirektorat valt), juist geen reden gevonden om het gebruik van liftassen te beperken. Als men op een verantwoorde manier omgaat met de liftas, zouden er geen negatieve gevolgen zijn voor de verkeersveiligheid, het rijgedrag, of schade aan de weg. (Een bevroren weg en ondergrond kunnen meer verdragen dan een weg in de hete zomerzon).

Onze Noorse collega’s van Transport Magasinet verwerpen het voorstel. Zij vinden dat de huidige Noorse praktijk van het heffen van de liftas, behouden moet blijven.

Wordt vervolgd.

Noren beperken wellicht liftasgebruik

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie