Nieuw wereldrecord Boije Ovebrink
| 11:59 | Truckstar Redactie

Nieuwe hybride wereldrecords

De Zweed Boije Ovebrink heeft twee nieuwe wereldrecords gevestigd met zijn Volvo hybride racetruck de Mean Green.

Ovebrink, ook te gast op het Truckstar Festival 2011, reisde voor de recordpoging af naar Amerika. Op de lange startbaan het vliegveld van Wendover in Utah haalde hij 153,282 kilometer per uur op de 1.000 meter vanuit stilstand, zo’n 1,3 km/h sneller dan de recordpoging van 2011.

Op de vliegende kilometer was de gemiddelde snelheid 236,577 km/h, ver boven de 218,8 km/h van 2011. Ovebrink reed toen op een vliegveld in Zweden.

Hoogte en temperatuur
“Het hele team heeft een enorme inzet geleverd”, vertelde Ovebrink direct na de record-ritten. “Zo snel heb ik nog nooit eerder de kilometer gereden. Vanwege de hoogte van de baan, 1.200 meter boven de zeespiegel, bleef de temperatuur van de uitlaatgassen heel hoog. We besloten daarom niet de volle honderd procent vermogen aan te spreken, maar ietsjes minder”, legde Ovebrink uit.

Ondanks die kleine begrenzing kwamen er toch twee nieuwe records. Het vliegveld waar Boije nu racete, Wendover Airfield, ligt vlak naast de Bonneville salt flats, waar menig ander snelheidsrecord gevestigd is. In deze tijd van het jaar is die baan echter niet geschikt om op te racen.

De Mean Green heeft de bekende 16 liter-motor van Volvo, die een ontzagwekkende 1.900 pk levert, en een electromotor van 200 pk, die direct vanaf de start op volle kracht functioneert. 

Bron: Trailer

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie