| 07:03 | Arjan Olsthoorn

Nationaal: DAF LF opgebouwd tot stoere truck

Niet alledaags: een DAF LF opgebouwd als een stoere truck. Je leest het complete verhaal nu in Truckstar editie 12. Joeri Smits ontwierp de unieke opbouw voor een DAF LF uit 2005. De minitruck van Vleeshandel Willems uit Druten trekt veel bekijks.

Waarom zou je een LF niet opbouwen met extra lampen, luchthoorns en een dikke uitstraling? De DAF LF 45.150 uit 2005 van Vleeshandel Willems uit Druten is hooguit zes meter lang, maar doet niet onder voor bijvoorbeeld een stoere XF. Het vooroordeel van het kleintje dat wil meedoen met de grote jongens, dringt zich al gauw op. Niet terecht, want dit is duidelijk een geval van ‘klein én fijn’.

DAF LF 2005

Klein én fijn.

In principe is Ruud Smits de trotse chauffeur, maar de opbouw van de DAF is geheel ontworpen en uitgevoerd door zijn zoon Joeri (23) met zijn vriendengroep. Joeri is student HBO Bouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast werkt hij al enige jaren in de ambachtelijke vleeshandel van zijn neef Mark Willems, waar vader Ruud al enige jaren chauffeur is. “Ik werkte in de bouw”, vertelt vader Ruud in de vroege ochtend als vader en zoon samen de eerste bestellingen in de gekoelde truck laden. “Maar in de nasleep van de crisis verloor ik mijn werk en toen kon ik hier aan de slag als chauffeur.”

Roestige bumper
Wat direct opvalt, is bovenal de kleine truck zelf. Overal, werkelijk overal – op iedere straathoek, de provinciale en rijksweg, in elk dorp, stad en gehucht – heeft Joeri het naast het rijden, druk met zwaaien. Geboren en getogen in Millingen aan de Rijn kent hij de regio uitstekend, maar dat geldt ook voor de mensen die er wonen. “Dat is die en die. Met die heb ik daar en daar gewerkt”, klinkt het steeds. Het is alsof dit deel van Gelderland een klein dorp is, vol bekenden. Ook leuk om te zien: alle mensen die omkijken als ze het gepimpte Dafje zien. Joeri beschouwt het terecht als compliment.

“En dan te bedenken dat het begon met een roestige bumper”, vertelt hij onderweg. “In ruil voor de klus om de bumper te spuiten, mocht ik de werkplaats van de bevriende spuiter een weekje gebruiken van om te sleutelen. Ik heb er toen spatlappen, dagrijlampen, breedtestokken en een treinhoorn opgezet.” Alles zonder overleg met de werkgever, maar Mark vond het prachtig. “Hij stond iedere keer weer versteld van onze updates. En om mijn vader te verrassen, mocht ik van hem een rvs dakbeugel met vier verstralers bestellen. Die hebben we later met een groepje vrienden gemonteerd. Tot diep in de nacht waren we er mee bezig!”

DAF LF

Zeker in de binnensteden is zo’n compacte LF fijn.

Truckshow
Vanaf dat moment liep de reparatie van de roestige bumper compleet uit de hand. Er kwamen side skirts, hamburgerlampen en bestickering op. “Vrienden zeiden dat ik me moest inschrijven met de LF voor Nog Harder Lopik maar ik dacht dat ze zo’n kleintje nooit zouden uitnodigen. Daar staan allemaal dikke Scania’s en Volvo’s.” Hij liet zich toch overhalen en na enige maanden kwam daar opeens de uitnodiging van binnen. Apetrots verscheen Joeri met ‘zijn’ opgebouwde DAF op het festival. “Wie weet kan ik ook eens op het Truckstar Festival komen staan”, sluit hij af.

Het hele verhaal van Joeri en de DAF LF lees je in Truckstar 12. Nooit meer een verhaal missen? Word dan abonnee!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie