Minister Schulz zoekt de praktijk op
| 17:26 | Truckstar Redactie

Minister Schulz zoekt de praktijk op

Minister Infrastructuur en Milieu bezoekt vrachtwageninspecties.

Een bijzonder werkbezoek van Melanie Schulz van Haegen: maandag bezocht de minister van Infrastructuur en Milieu diverse controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op een parkeerterrein bij de A4 bij Leiden keek ze mee tijdens een inspectie op de naleving van de rij- en rusttijden en het uitlezen van de digitale tachograaf.

Cabotage: goede naleving is belangrijk

Vervolgens vergezelde de minister in Moerdijk inspecteurs bij een controle op overbelading, om tot slot in Rhoon aanwezig te zijn bij een controle op naleving van de cabotagewetgeving. De minister reed van locatie naar locatie mee met twee vrachtwagenchauffeurs. “Goede naleving van de regels is in het wegtransport belangrijk. Overtredingen van de regels zorgen voor concurrentievervalsing, een grotere kans op ongelukken en hoger risico op het verliezen van arbeidsbescherming.”

De vrachtwagenchauffeurs vertelden de minister over de passie voor hun vak, maar spraken ook over hun zorg in de transportsector zoals de toename van het aantal buitenlandse vrachtwagenchauffeurs op de Nederlandse snelwegen, een niet-gelijk handhavingsbeleid binnen Europa met als voorbeeld het rigide Franse boetebeleid op de rij- en rusttijden.

Zorgpunten chauffeurs

“Ik herken de zorgpunten van de chauffeurs. Ik kijk in brede zin naar de transportsector, naar gelijke handhaving in Europa, naar mogelijke overtredingen en fraudegevallen. Zo blijkt uit de controles van de ILT dat 1 op de 10 buitenlandse vrachtwagens de cabotage-regels overtreedt.” Cabotage is goederenvervoer over de weg in het binnenland door buitenlandse vervoerder. Dat is slechts beperkt toegestaan. Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs mogen volgens de cabotage-regels drie ritten binnen een week uitvoeren. De minister heeft eerder aangekondigd dat de ILT een onderzoek uitvoert naar de omvang en de effecten van het overtreden van de cabotage-regels, zodat ze handhaving zo effectief mogelijk kan inzetten.

Begin 2014 is het onderzoek gereed.

Foto: Een kijkje in de cabine. 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie