Minister naar EU om opleidingsfraude
| 15:53 | Truckstar Redactie

Minister naar EU om opleidingsfraude

Demissionair Infrastructuurminister Melanie Schultz van Haegen gaat aan de Europese Commissie vragen of men daar op de hoogte is van opleidingsfraude bij Oost-Europese chauffeurs.

De minister gaat ook vragen of het andere landen opvalt dat chauffeurs uit Oost-Europa met vervalste papieren, ADR-certificaten in het bijzonder, rondrijden. Dat schrijft de Telegraaf.

Antwoord aan Tweede Kamer
Schultz meldde dit woensdag 24 oktober aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de PvdA naar aanleiding van de controversiële Zembla-uitzending van 12 oktober.

Toezicht op fraude met papieren is in principe een taak van het land van herkomst, zo antwoordde Schultz eveneens. Maar als sommige landen die taak niet serieus nemen, onstaat er een levensgroot probleem.

ILT doet haar werk goed
Wat betreft onze eigen inspectiedienst de ILT, volgens Schultz doet die haar werk prima met 3.000 controles op ADR-transporten per jaar. Daarbij worden tevens buitenlandse trucks gecontroleerd.

Er is geen reden dus om dit te veranderen, aldus de minister. Wel zal de ILT kijken naar de signalen uit de uitzending van Zembla. Wellicht komt op die manier een einde aan de convenanten die de ILT heeft met transporteurs zoals Den Hartogh. Dat bedrijf lapt regels aan zijn laars en trucks van Den Hartogh worden dankzij het convenant niet gecontroleerd.

Foto: Minister Melanie Schultz van Haegen in Den Haag. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie