Merendeel draagt gordel
| 16:03 | Korneel Luth

Merendeel draagt gordel

Het is al jaren een verplichte acessoire in nieuwe trucks: de veiligheidsgordel. Maar dragen we die gordel eigenlijk wel netjes?

De uitkomsten van onze online poll geven hier een interessant inzicht in. Meer dan de helft van alle deelnemers aan de poll zegt altijd de gordel te dragen: 54 procent. Nog eens 11 procent zegt ook de gordel te dragen, ‘als ik het niet vergeet’. 

Daarentegen zegt 35 procent nooit de gordel te dragen. De redenen hiervoor zijn natuurlijk bekend: het zit niet lekker, tijdens het manoeuvreren kun je niet goed bewegen en kijken, en sommigen zeggen zich niet veilig te voelen in de gordel. Stel dat de truck te water raakt bijvoorbeeld.

Uiteindelijk is het ieders eigen keuze. Uit onderzoek van Volvo Trucks in 2013 bleek dat de helft van alle Europese chauffeurs de gordel draagt en de andere helft niet. De uitkomsten van onze poll zijn iets positiever. (Er werd 1.509 keer gestemd).

Overleven met gordel

“Tenminste vijftig procent van de vrachtwagenchauffeurs die omkomen in het verkeer, zou het hebben overleefd als hij een veiligheidsgordel had gedragen”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety Director Volvo Trucks. Onderstaande video van Volvo laat zien wat er met een persoon (een crash test dummy) gebeurt die zonder gordel in een truck zit, die van een helling kantelt. De video daaronder geeft in één minuut uitleg over de gordel.   

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie