eEconic
| 09:22 | Arjan Olsthoorn

Mercedes-Benz versnelt elektrificatie eEconic

Daimler Truck versnelt de elektrificatie van zijn vloot: de Mercedes-Benz eEconic voor gemeentelijk gebruik gaat in serieproductie in de fabriek in Wörth. Binnenkort rolt daar, na de productiestart van de eActros, de tweede batterij-elektrische Mercedes-Benz truck van de band.

De eEconic is in nauwe samenwerking met klanten ontwikkeld en wordt – na intensieve tests – sinds mei 2022 bij klanten in de praktijk getest. De eerste serietruck zal worden geleverd aan Urbaser A/S, een bedrijf dat actief is in de afvalverwerkingsbranche in Denemarken. Ook andere klanten hebben al gekozen voor de serie-eEconic. De voertuigen worden in de loop van het jaar geleverd.

Juiste trucks

Dr. Ralf Forcher, Hoofd Mercedes-Benz Special Trucks: “Van de schets tot het gerede voertuig, van het prototype tot de serietruck – nu is het zover: met de eEconic brengen we de eerste elektrisch aangedreven en in serie geproduceerde Mercedes-Benz Special Truck op de weg. Uit de uitwisseling met onze klanten is gebleken dat steden en gemeenten CO2-neutrale voertuigen voor hun wagenpark willen. Vooral in grote steden is er behoefte aan stille, schone en veilige logistieke en afvalverwerkingsoplossingen. En daar bieden wij de juiste trucks voor.”

Dr. Andreas Bachhofer, Hoofd Locatie en Productie fabriek Wörth: “In het najaar van 2021 hebben we met de eActros het startsein gegeven voor de serieproductie van onze elektrische trucks in de fabriek in Wörth, nu gevolgd door de eEconic. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze flexibele productie en ons zeer gemotiveerde team ter plaatse, dat de eEconic in zeer korte tijd in de lijnproductie heeft geïntegreerd en hand in hand werkt om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van onze klanten. De productiestart van de tweede elektrische truck in Wörth toont eens te meer aan dat we ons op deze locatie al midden in de transformatie naar nieuwe aandrijfsystemen bevinden.”

Future Truck Center

De eEconic wordt op de bestaande montagelijn van Mercedes-Benz Special Trucks gebouwd, parallel en flexibel naast de trucks met verbrandingsmotoren. Nadat het voertuig grotendeels opgebouwd is, gaat de eEconic voor de elektrificatie verder naar het Future Truck Center, waar hij – net als de eActros – wordt uitgerust met de elektrische aandrijfcomponenten. In verschillende productiestappen worden onder meer de HV-accu’s en de laadeenheden geplaatst. Nadat alle HV-componenten zijn gemonteerd, kan het hele systeem in gebruik worden genomen en is de truck rijklaar.

In het kader van de transformatie naar CO2-neutraal transport heeft de fabriek in Wörth zich onder meer ten doel gesteld om de medewerkers continu verder te ontwikkelen voor de productie van trucks met nieuwe aandrijfsystemen. Dit houdt ook in dat medewerkers die aan HV-voertuigen als de eEconic werken, specifieke opleidingen en bijscholingen krijgen. Sinds 2018 zijn de medewerkers van de fabriek in Wörth gekwalificeerd voor de productie van eTrucks. In het eigen opleidingscentrum zijn tot nu toe circa 2.700 medewerkers opgeleid om met HV-voertuigen en HV-componenten om te gaan. Zo hebben daarmee de nodige kennis opgedaan en zijn optimaal voorbereid op de nieuwe eisen in de productie.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie