Kamaz
| 08:00 | Arjan Olsthoorn

Mercedes-Benz verkoopt belang in vrachtwagenfabrikant Kamaz

Mercedes-Benz heeft zijn belang in Ruslands grootste vrachtwagenfabrikant Kamaz verkocht, zo meldt persbureau Reuters. Het bedrijf melde begin 2022 al zich te willen terugtrekken van de Russische markt en dat is nu dus eindelijk afgerond.

De Duitse fabrikant heeft de prijs van de transactie of de koper niet bekendgemaakt. Het bedrijf zei dat de deal deze maand is afgerond na het verkrijgen van alle benodigde wettelijke goedkeuringen. Mercedes-Benz AG, dat op dat moment Daimler AG was, nam in september 2021 een belang van 15% in Kamaz over van Daimler Truck met de bedoeling het terug te geven aan Daimler Truck nadat de truckmaker in december 2021 werd afgesplitst van de autofabrikant.

200 miljoen

Na de verzelfstandiging werd Daimler AG omgedoopt tot Mercedes-Benz AG. Het Kamaz-belang werd uiteindelijk verdeeld tussen Mercedes en Daimler Truck na de verzelfstandiging. Daarbij hield Mercedes het belang, maar Daimler Truck moest afschrijven op het activum. Dat werd geschat op ongeveer 200 miljoen euro in een verslag van mei 2022. De verkoop markeert de definitieve terugtrekking van Mercedes-Benz uit de Russische markt. Het bedrijf kondigde zijn terugtrekking eind 2022 aan, met de verkoop van aandelen in zijn industriële en financiële dochterondernemingen aan een lokale investeerder.

Sergei Kogogin, CEO van Kamaz, zei in een interview met het dagblad Vedomosti, dat het belang van 15% van Daimler Truck was verkocht. Daimler Truck bevroor zijn bedrijfsactiviteiten in Rusland, inclusief de samenwerking met Kamaz, eind februari 2022. Tientallen westerse bedrijven hebben de Russische markt verlaten na de inval. Veel autofabrikanten verkochten hun fabrieken voor een nominaal bedrag.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie