Filesituatie Hamburg zorgelijk
| 12:16 | Rik Werner

ADAC signaleert meer files in Duitsland dan ooit tevoren

Nog nooit stonden en zoveel files in Duitsland als vorig jaar. De Duitse ADAC becijfert dat er in 2017 ruwweg 723 duizend files stonden op de Duitse Autobahnen, vier procent meer dan het jaar ervoor. Een absoluut record.

Ook het aantal filekilometers groeide in 2017 met 1.448.000 tot recordhoogte, aldus de ADAC. Het betrof een plus met vijf procent ten opzichte van 2016. Dagelijks telde Duitsland vorig jaar gemiddeld 4.000 kilometer langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Bij elkaar waren de verkeersdeelnemers 457 duizend uren kwijt in de file, becijfert de ADAC. Dat is 9 procent meer dan in 2016.

Noordrijn-Westfalen

De meeste files stonden in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen (35 procent), gevolgd door Beieren (18 procent) en Baden-Württemberg (11 procent). De A3 was in 2017 de snelweg waar je in de spitsuren vooral niet moest zijn. Hier werd de meeste vertraging gemeten, gevolgd door de A8. Opvallend: de maanden januari, februari en december waren gemiddeld het rustigst.

Investeringen

Ingewijden wijzen de economische groei, in combinatie met de vele wegwerkzaamheden, als hoofdoorzaak van de stremmingen aan. Inmiddels hebben verschillende deelstaten miljardeninvesteringen aangekondigd, om het filespook te bestrijden. Alle goede voornemens ten spijt moeten chauffeurs in de komende jaren, mede door de vele Baustellen, nog even doorbijten.

Lees ook: Oost-Duitse deelstaat Brandenburg investeert 3,1 miljard in wegenbouw

Ook Duitse deelstaat Hessen pompt miljarden in wegenaanleg

Filerijk Noordrijn-Westfalen pompt miljarden in verbetering snelwegen

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie