| 15:29 | Truckstar Redactie

Truckstar 13/2012

Deze Truckstar is een uitgebreide trailerspecial. Daarom praten we met chauffeurs en opleggerbouwers over trailers, hebben we een heuse diepladertest en kijken we naar verschillende trailers. Maar we gaan ook op pad met een fantastische Strator-LZV én we spreken de chauffeur van één van de aller, allereerste nieuwe XF’s!


Klassieke Volvo N88 met DAF-trailer

Klassieke Volvo N88 met DAF-trailer

DAF bouwde ruim vijftig jaar lang trailers, en volgens kenners waren die onverwoestbaar. Geert Dijkstra kocht dit jaar een DAF tandemas-trailer uit 1961 die tot voor enkele jaren nog dienst deed. In de zoektocht naar een mooie Volvo trekker kreeg Geert hulp van Oebele Waarda. De N88 werd gevonden. Het was een restauratie-object dat nog niet helemaal af was. Nu is die dat wel en samen met de DAF-trailer is het een weergaloos span geworden.


Nog lang niet moe

Nog lang niet moe

Ton van Bergen zwaait de scepter over het gelijknamige transportbedrijf. Hij is echter geen baas die nooit meer een stuurwiel vasthoudt. Maar het stuurwiel dat hij geregeld ter hand neemt is van een wel heel bijzondere orde. Het is dat van een 32 jaar oude MAN, die met zijn vijf cilinders en 168 pk wonderwel meekomt in het hedendaagse verkeer. De auto komt ook ieder jaar gewoon door de roetkeuring.


Rij-indruk Antos

Rij-indruk Antos

De nieuwe Mercedes-Benz Antos voelt vertrouwd. Dat komt omdat ie van hetzelfde niveau is als de nieuwe Actros. De Antos is echter niet de opvolger van de Axor, volgens Mercedes. Hij vult echter wel exact hetzelfde gat op tussen de Actros en Atego, zo concluderen wij, en doet dat op uitgekiende wijze.


Het nieuwe melkrijden

Het nieuwe melkrijden

Traditioneel werkt de RMO met combi’s. De aanhanger wordt ergens op een weggetje gezet en met de motorwagen worden alle krappe boerenerven afgereden. Dat het anders kan bewijst Henk Vereijken met zijn 10,5 meter lange Spaanse Parcisa RMO-oplegger met zelfdragende constructie. Niks afkoppelen of overpompen!


Kwaliteit duurt het langst

Kwaliteit duurt het langst

Bakkenbouwer Carrosserie Luchtenberg is niet groot, maar wel een begrip in trailerland. Luchtenberg bouwt met een klein team in Uithuizen hoogwaardige polyester laadbakken voor trailers, aanhangers en motorwagens, en die vinden aftrek bij bedrijven als Heitrans. De kwaliteit is hoog: “Een laadbak van ons kan wel drie truckchassis mee”, zegt Tjark Luchtenberg.


Zet ‘m op, zet ‘m af

Zet ‘m op, zet ‘m af

Een container zet je op, of af, bij een containerterminal. Tenminste, zo doen de meeste chauffeurs dat. Niet de chauffeurs van Jan Dohmen. Zij hebben net een nieuwe Beltruck side loader en zetten hun twintigvoeters overal op of af. Maar dat is niet het enige bijzondere aan de Beltruck. Er hangt negen van de tien keer een tankcontainer met ADR-vloeistoffen in de kettingen.


IJskoud gas

IJskoud gas

Truckmerken als Volvo en Iveco leveren tegenwoordig auto’s die op LNG en diesel rijden. LNG is sterk gekoeld, en daardoor vloeibaar gemaakt aardgas. Martin van Rossum weet alles van het vervoer van dit gas. Gehuld in een beschermend pak met helm, bril en veiligheidsschoenen laadt hij zijn speciale trailer vol. Maar de veiligheidsmaatregelen gaan nog veel verder dan zijn PBM’s.


Zoek de derde as

Zoek de derde as

De diepbedtrailer van Sander Mensink lijkt een twee-assige trailer. Maar schijn bedriegt, want ergens is nog een derde as. Alleen waar zit ie?? Als Sander Mensink zijn zogeheten uitrijder lost, komt ie ineens in beeld. Op deze creatieve manier wordt de nodige extra laadcapaciteit aan de trailer toegevoegd, terwijl de uitrijder er gewoon nog op kan.


Volgzame types

Volgzame types

Vaak ligt de focus op de truck waar je mee rijdt. Maar met de trailer die je achter je aan sleept, werk je evengoed. We hebben er duidelijke, en goed gefundeerde meningen over, zo bleek tijdens verschillende gesprekken op de parking met chauffeurs. Maar we hebben ook een goed gesprek met enkele trailerbouwers.


Vier diepladers uitgediept

Vier diepladers uitgediept

Wat is er momenteel te koop in dieplader-land, en wat zijn de verschillen tussen diepladermerken? Wij nodigden vier diepladerfabrikanten uit om hun ‘instapmodel’ – twee-assige diepladers – door ons te laten doorlichten. Interessant is het verschil tussen pendelassen en onafhankelijke wielophanging. Voor- en nadelen te over!


Nieuwe XF in het wild

Nieuwe XF in het wild

Van der Linden uit Waalwijk heeft een nieuwe DAF XF Euro 6. Wij togen direct naar Waalwijk en spraken met chauffeur Wim Klarenbeek, die net zijn eerste rit met de truck gereden had. Wim wil de truck houden na de testperiode, en zijn wij even enthousiast: In klantenkleuren ziet ie er lekker uit.


Neus in de banden

Neus in de banden

Zonder banden kom je niet ver. Sjaak Frapa heeft er 22 onder zijn LZV zitten, en neemt er ook nog eens tweehonderd mee als lading. Bijzonder. Maar echt bijzonder is de truck zelf. De Iveco Strator met zijn mooie neus en strakke B-double erachter is simpelweg een lust voor het oog. Tijd om in te stappen.