Alcomobilist botst tegen truck
| 11:29 | Korneel Luth

Litouwer met 5 keer teveel alcohol

Deze week werd een Litouwse chauffeur van de weg gehaald met vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn adem.

De politie werd op dinsdagmiddag 5 mei gealarmeerd over een slingerende trekker-oplegger op de N50. Agenten zagen de truck rijden tussen Ens en Emmeloord, gaven de chauffeur een volgteken en lieten de man blazen ter hoogte van de carpoolplaats Muntweg bij Emmeloord langs de A6.

De 59-jarige man uit Litouwen bleek ruim vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd te hebben: 1130 ug/l. Daarop werd de man aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Bovendien bleek de man reeds een rij-ontzegging te hebben en een boete open te hebben staan. Hij was eerder ook al met alcohol op achter het stuur aangehouden. De man heeft een dagvaarding gekregen en moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

Nog veel vragen

Het persbericht van de politie hieromtrent laat echter veel vragen open. Hoe kon het bijvoorbeeld dat de man aan het rijden was terwijl hij een rij-ontzegging had? En wat is er gebeurd nadat de man aangehouden was? Is hij weer op vrije voeten gesteld? Hoe groot is de kans dat deze levensgevaarlijke collega snel weer met veertig ton op onze wegen rijdt? Gaat hij zich melden bij de rechter zoals de dagvaarding hem beveelt?

We hebben de politie deze en andere vragen gesteld en zullen de antwoorden publiceren als we ze binnenkrijgen.

Litouwse chauffeurs blijven op de verkeerde manier in het nieuws komen. Zo werd deze week in Noorwegen weer een chauffeur aangehouden met een vals rijbewijs, de zoveelste. Het ging om een slechte vervalsing van het nieuwste type rijbewijs.

Lees ook:

Rijbewijs gewoon te koop in Litouwen

Oost-Europees rijbewijs nog steeds te koop

13.800 euro boete voor Bulgaars chauffeursduo

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Foto: ANP

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie