Kamaz-podium Dakar 2015
| 15:05 | Korneel Luth

Het Russische Kamaz-geweld is in de Dakar 2015 oppermachtig gebleken bij de trucks: drie Kamaz-rijders delen het podium.

Ayrat Mardeev, de 28-jarige zoon van de vorig jaar overleden Kamaz-coureur Ilgizar Mardeev, heeft de Dakar Rally 2015 gewonnen bij de trucks. Ook al schreef hij slechts twee etappe-overwinningen op zijn naam, toch was Mardeev (rechts op de foto met zijn bijrijders) ‘overall’ de snelste met een voorsprong van bijna veertien minuten op de nummer twee.

Die nummer twee is de winnaar van 2013: Eduard Nikolaev. Hij won zes etappes. De winnaar van 2014, Andrej Karginov werd derde.

Op de vierde plaats vinden we de Tsjech Ales Loprais met zijn MAN, gevolgd door de Rus Sotnikov met zijn Kamaz.

Hans Stacey snelste Nederlander

De snelste Nederlander staat op de zesde plaats met 2,5 uur achterstand op de nummer 1: Hans Stacey met zijn snelle Iveco. Stacey won vier etappes, waaronder de laatste en de een-na-laatste.

In de laatste etappe werd Marcel van Vliet knap tweede. Hij werd achtste in het klassement, een sterke prestatie.

Gerard de Rooy is in het eindklassement niet verder gekomen dan de negende plaats. Gerard liep een flinke achterstand op in de vierde etappe nadat hij zijn achteras kapot ging. Na het verangen van het differentieel – een reparatie van 5,5 uur – kon hij weer verder.

Op een knappe elfde plaats vinden we de Nederlander Ton van Genugten met zijn DAF gevolgd door Ginaf-rijder Jos Smink op de twaalfde plaats.

Op de zeventiende plaats is Martin van den Brink geëindigd met zijn Renault K en Frits van Eerd werd achttiende met zijn DAF. Aart Schoones werd twintigste eveneens met een DAF.