ILT
| 09:24 | Rik Werner

ILT controleert in het nieuwe jaar op weekendrust

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat in het nieuwe jaar boetes uitdelen wanneer chauffeurs hun verplichte weekendrust van 45 uur tegen de regels in toch in de cabine van hun vrachtwagen doorbrengen.

Die belofte van de ILT komt daags na de uitspraak van het Europees Hof. Dat oordeelde woensdag dat langdurige rust in de cabine in strijd is met de Europese regels.

Ergernissen

Ons omringende landen handhaafden die bepaling al enige tijd, Nederland niet. Dat heeft er toe geleid dat veel chauffeurs bewust naar Nederland reden om hier in de weekends, in de cabine, hun 45 uurs rust door te brengen. Dat leidde vooral in de grensregio’s tot veel ergernissen.

Folders

De ILT begint nog voor de kerst met het informeren van chauffeurs over het verbod en de handhaving. De inspectie deelt de komende twee weekends op verschillende parkeerplaatsen aan chauffeurs meertalige informatiefolders uit. Vanaf 1 januari begin het handhaven. Bij overtreding van het verbod krijgt de vervoerder een boete van 1.500 euro per truck opgelegd.

Lees ook: ‘Weekendkamperen in cabine moet straks één keer per maand kunnen’

FNV ziet zich gesterkt in uitspraak Europees Hof: bivakkeren in cabine is verboden

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie