| 16:10 | René Grünfeld

Handsfree aandokken met Knorr

Goed nieuws voor minder begaafde chauffeurs: Knorr Bremse komt naar de IAA met een parkeerhulp voor trucks.

Wij hebben zoiets natuurlijk niet nodig, maar we zien allemaal wel eens collega’s die het grote moeite kost om hun trailer netjes voor het dok te krijgen. Zij zullen blij zijn met het Future Truck-concept van Knorr Bremse. Deze Duitse fabrikant is vooral bekend door zijn rem- en veersystemen en stuurtechnologie.

Aan het stuur

In dit geval echter maakt Knorr Bremse gebruik van de GPS, camera’s, sensoren en de geautomatiseerde bediening van motor, versnellingsbak, remmen en stuurinrichting die met elkaar een truck zelfstandig kunnen laten rijden. Dat laatste is vooralsnog verboden, want de wetgever eist dat de bestuurder altijd beide handen aan het stuur houdt. Los daarvan zijn er nog heel veel vragen op het gebied van aansprakelijkheid voordat zelfrijdende voertuigen daadwerkelijk de openbare wegen op mogen.

De zelfdokkende Future Truck van Knorr Bremse.

De zelfdokkende Future Truck van Knorr Bremse is voorlopig nog maar een technisch concept.

 

Uitzondering

Er is echter een uitzondering: tijdens manoeuvres met lage snelheid mag geautomatiseerd rijden wél. Fabrikanten van personenauto’s maken al gebruik van deze mogelijkheid om sommige modellen automatisch te laten inparkeren. En nu komt Knorr Bremse dus met een vergelijkbare inrichting voor vrachtauto’s. Volgens de fabrikant kan het systeem trucks automatisch naar de juiste losplaats laten rijden en om daar aan te dokken.

Via een appje

Op die manier wordt er tijd bespaard, zal het aantal kleine schades afnemen en is er ook minder kans op persoonlijk letsel doordat het systeem geen last heeft van blinde hoeken. De chauffeur zelf hoeft er niet eens bij te zijn als zijn truck dit allemaal doet; hij kan de gang van zaken via een app op zijn smartphone volgen – inclusief de status van het laden en lossen. Rest de vraag hoe je dat op je digitacho aangeeft.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie