Geen ontslag chauffeur Butter
| 10:47 | Truckstar Redactie

Geen ontslag chauffeur Butter

Butter Transport uit Dronten mag één van zijn Nederlandse chauffeurs niet ontslaan.

Butter Transport had eerder het ontslag voor de chauffeur aangevraagd. De kantonrechter in Hoorn oordeelde echter dat de redenen voor het ontslag deels onterecht, of te oud waren, maar ook inhoudelijk zwak en in bijna alle gevallen logisch uit te leggen.

Overwinning vakbond
De uitspraak van de rechter is een tegenslag voor Butter en een overwinning voor de chauffeur en vakbond FNV Bondgenoten. Op maandag 16 januari kwamen tientallen chauffeurs naar de rechtbank in Hoorn, waar toen de inhoudelijke behandeling van de zaak was.

Volgens de vakbond wil Butter van de chauffeur af omdat hij in de OR zit. Bovendien zou Butter af willen van veel van zijn Nederlandse chauffeurs, en die willen vervangen door Polen, een proces dat al hoog in breed in gang is.

Pools en Nederlands team
Edwin Atema van de FNV legt uit hoe de directie van Butter het ziet: “Die zegt we spelen de wedstrijd met twee teams, een Pools team en een Nederlands team. We gaan verder met het leukste team”.

Volgens Atema voelen de werknemers van Butter door dat soort uitspraken zich niet meer gewenst: “En dat gevoel leeft breed onder chauffeurs in de transportsector. Bij bedrijven doen Poolse chauffeurs hetzelfde werk als Nederlanders, maar dan voor een veel lagere uurloon. Chauffeurs in de sector en specifiek bij Butter kunnen weer even opgelucht ademhalen. Was dit ontslagverzoek toegewezen, dan was het hek van de dam geweest.”

Opdrachtgever Aviko
Overigens gaat de FNV nu ook een opdrachtgever van Butter aanpakken: Aviko. Opdrachtgevers van transportbedrijven die Oostblok-chauffeurs in dienst hebben via allerlei constructies, zouden die transportbedrijven onder druk kunnen zetten om weer gewoon Nederlandse chauffeurs te laten rijden, zo redeneert de FNV.

Atema: “Aviko blijft zeggen dat zij geen partij zijn en dat Butter aangeeft dat ze zich aan de wet houden. Dit is voor een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord ondernemen op papier hoog in het vaandel heeft, wel een heel gemakkelijke redenering. Als hun aardappels voor drie euro per uur vervoerd worden, kan Aviko niet volhouden dat het maatschappelijk onderneemt.” Wordt vervolgd.

Lees ook: Veel aandacht ontslag Butter-chauffeur  –  Foto: Een Nederlands gekentekende truck van Butter.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie