Franse diesel wordt duurder
| 14:34 | Korneel Luth

Franse diesel wordt duurder

In Frankrijk wordt het prijsverschil tussen benzine en diesel de komende jaren deels gladgetrokken.

Net als in Nederland is een liter diesel in Frankrijk goedkoper dan een liter benzine. Maar daar gaat verandering in komen, zo meldt dagblad Trouw.

Een liter Franse diesel is vergeleken met andere landen niet de goedkoopste. Toch gaat de Franse regering de accijns langzaam verhogen: met één cent per jaar gedurende vijf jaar. Het Franse wegtransport blijft gevrijwaard van deze verhoging.

Traditioneel de nadruk op diesel

Met hetzelfde tempo zal in diezelfde periode de accijns op benzine dalen. Het is een historische stap, aangezien de Fransen sinds de jaren zestig hebben ingezet op diesel voor personenwagens.

Omdat stookolie voor huishoudens als energiebron vervangen werd door stroom uit kerncentrales, werden Franse autofabrikanten aangemoedigd om dieselauto’s te produceren voor de binnenlandse markt, als compensatie voor de olie-sector.

Maar er is groeiende weerstand tegen dieselauto’s. De stad Parijs weert ze over enkele jaren uit grote delen van de stad want de uitstoot van fijnstof is een probleem. Ook al is dit bij de nieuwste diesels minder het geval.

Overigens komen transport- en koeriersbedrijven die met bestelbussen rijden in opstand tegen de voorgenomen accijnsverhoging.  

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie