Foto's: NL chauffeurs muurvast in België
| 11:36 | Korneel Luth

Foto’s: NL chauffeurs muurvast in België

Het Belgische toldrama is nog niet over. In Wallonië staan Nederlandse chauffeurs vast in verschillende wegblokkades.

Franstalige Belgische chauffeurs hebben uit protest tegen de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens verschillende wegblokkades opgeworpen. Gevolg: al het vrachtverkeer op de N4 staat verplicht aan de kant in beide richtingen ten zuiden van Bastogne. Ook op de E25 bij Habay is een blokkade, op de E411, de E429, nabij het vliegveld van Charleroi en op andere plaatsen in Wallonië. De blokkades gaan nog de hele dag duren. Klik hier voor de actuele situatie op de Waalse wegen.

Foto's: NL chauffeurs muurvast in België

Nederlanders staan vast: ‘vrijheidsberoving’

“Ik sta hier nu drie uur”, zegt een Nederlandse eigenrijder vanochtend om half tien tegen Truckstar vanaf de N4. “Het is gewoon vrijheidsberoving. De luxe-wagens mogen wel door. Want als de weg helemaal geblokkeerd wordt, dan worden de heren afgesleept door de police. Dus ze blokkeren alleen voor trucks. Ik werd aan de kant gezet door de politie omdat ze verderop richting Arlon de boel dichtgezet hebben.”

Vuurtje stoken en aan de Jupiler

“Heb net een Nederlandstalige Belgische collega gesproken. Die zegt dat je er vooraan met de truck niet door kunt, wel met de luxe-auto. En er komt net een Luxemburger teruggelopen. Die is vooraan geweest de andere kant op, richting Bastogne. Hij zegt dat het daar de hele dag gaat duren. Ze zijn daar een vuurtje aan het stoken en zitten aan de Jupiler!”

“Die Luxemburger zei: ‘het zijn gewoon normale chauffeurs die vooraan staan, waarvan hun bazen zeggen: ga er maar staan.'”

“Ik ben van de autoroute afgegaan om via de N4 de blokkade op de E25 bij Habay te omzeilen. Daar gaat het schijnbaar de hele dag duren. Ook daar mogen slechts de luxe-wagens door. Hier zou het tot tien uur moeten duren want dan is er overleg op een ministerie, maar dat moeten we nog zien.”

“We horen niks, ik weet niets, er is geen politie, geen informatie niks. Dit kost mij als eigenrijder geld, om hier te staan…”, aldus de Nederlandse eigenrijder ter plaatse. 

Foto's: NL chauffeurs muurvast in België
Op de N4 in de richting van Bastogne ziet het er zo uit vooraan de blokkade. Luxe-auto’s worden doorgelaten.

Foto's: NL chauffeurs muurvast in België
Voor de stakende Belgische chauffeurs is het een gezellig samenzijn. De rest wordt simpelweg gegijzeld.

Foto's: NL chauffeurs muurvast in België

Foto's: NL chauffeurs muurvast in België
De Nederlandse eigenrijder vertelt bij deze foto: “De truck links bovenin beeld van Janssen, de beste man was het zat, draaide ‘m rond en ging weer huiswaarts. Hij komt daar vooraan, ineens allemaal gele hesjes om die auto heen en hij kan ‘m mooi half in de middenberm, half op de linkerbaan parkeren. Vrijheidsberoving is het.” 

Update: Voedselpakketje van de Shell Martelange

Om 14:15 hadden we weer even contact met de eigenrijder, die inmiddels 7,5 uur vaststaat en een klein voedselpakketje had gekregen: “Van de Shell in Martelange kwamen ze zojuist een voedselpakketje brengen! Een broodje, wafel, chocoladereep, flesje cola en twee blikjes water. En een briefje dat het van hen is. Lief vrouwke ook. Maar ik sta hier nu al 7,5 uur. Bizar…”  

‘De politie vindt het prima’

Op onze Facebookpagina komen ook berichten binnen van chauffeurs die vaststaan in België en geen kant op kunnen: “De tolkast werkt prima!”, schrijft een chauffeur. “Maar de plaatselijke vuilnisman vindt het nodig om de snelweg te blokkeren en gaat straks weer naar huis. En de politie vindt het prima want die helpt dapper mee! @E411.”

‘Pracht land’

“Betalen en dan nog stil staan omdat onze zuiderburen zonodig alles moeten blokkeren”, zo luidt een ander commentaar. Een volgende zegt: “Ik sta al 2,5 uur op de E411, dus sta mooi voor aap hier. Maar het kastje werkt, heb 18 euro betaald om hier te staan. Pracht land!” 

Initiatief Waalse vervoerders

Branche-organisatie TLN meldt dat de situatie van uur tot uur kan verschillen. De blokkades zijn ontstaan op initiatief van een aantal vervoerders in Wallonië en zullen voor onbepaalde duur zijn. De Waalse vervoerders zijn sinds vrijdag 1 april in overleg met hun ministerie, maar verder worden er geen pogingen ondernomen om de blokkades op te heffen. De Waalse minister doet naar het oordeel van de actievoerders te weinig toezeggingen aangaande de Belgische kilometerheffing. De Belgische politie is blijkbaar niet bij machte om in te grijpen, zo concludeert TLN.

Lees ook:

TLN: tolchaos in België

Belgische tolchaos vanaf 1 april

Geen uitstel Belgische tol

TLN eist uitstel Belgische tol

TLN wil uitstel tol België

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie