'EU, pak oneerlijke concurrentie aan!'
| 16:38 | Korneel Luth

‘EU, pak oneerlijke concurrentie aan!’

Minister Asscher wil dat de Europese Commissie de oneerlijke concurrentie aanpakt.

Dat meldt nieuwszender BNR. De oneerlijke concurrentie in het wegtransport en andere sectoren zoals de bouw, is mogelijk dankzij EU-regels, zo concludeert Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Tegen BNR zegt Asscher: “Je ziet nog steeds dat in Nederland, Frankrijk en andere landen, mensen lager betaald worden dan lokale werknemers, vanwege Europese regels. Voor mijn gevoel is dat volstrekt oneerlijk.”

Oostblok houdt alles op

Asscher vertelt dat er voorstellen zijn van de Europese Commissie om deze oneerlijke concurrentie – die reeds jaren voortwoekert – aan te pakken. 

Maar: “een aantal Oost-Europese landen is nu een gele kaart-procedure begonnen tegen die voorstellen. Dat houdt alles op. Ik dring er op aan bij de commissie om tempo te maken en die voorstellen door te zetten.”

Mocht de Europese Commissie gehoor geven aan de Oost-Europese wensen, dan vindt minister Asscher dat er gekeken moet worden naar andere manieren om van de oneerlijke concurrentie af te komen.   

Luister via deze link naar het hele gesprek

Onvrede over Europa

“Ik denk dat onvrede over Europa, de Brexit, de zorgen die mensen hebben, hebben te maken met dat je geen eerlijke kans krijgt. Hier is vanwege Europese regels een Oost-Europese bouwvakker goedkoper dan een Nederlandse. Dat is gewoon verkeerd. En dat moet ophouden. Daar moet de commissie wat aan doen.”

“Als ze dat niet doen, dan zal Nederland met andere landen op zoek moeten gaan om dat toch voor elkaar te krijgen”, aldus een vastberaden en boze minister Asscher. 

Lees ook:

‘Houd rug recht Eurocommissaris!’

EU: minimumloon mag niet

Oostblok eist actie minimumlooneis

Problemen wegtransport onaangeroerd

Studie Zweden toont valse concurrentie aan

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie