Geen Code 95? Boete 800 euro
| 16:25 | Korneel Luth

Geen Code 95? Boete 800 euro

Veel chauffeurs realiseren zich niet wat de gevolgen kunnen zijn als ze op 10 september hun Code 95 niet op het rijbewijs hebben staan.

Dat meldt verladers-organisatie EVO. “Doorrijden zonder code 95 is geen optie. De boete is minstens 800 euro indien bij inspectie blijkt dat men de Code 95 niet op het rijbewijs heeft staan”, zegt Patricia de Wilde, beleidsadviseur bij EVO.  

‘Niet verder rijden en onverzekerd’

“Daarnaast mag de chauffeur meteen uitstappen en niet verder rijden. Chauffeurs en bedrijven zijn ook onverzekerd indien men gaat rijden zonder de Code 95 op het rijbewijs. Bij ongevallen zal of het bedrijf of de chauffeur zelf de schade moeten vergoeden.”

EVO maakte eind april een rondgang onder zo’n 700 bedrijven. Daaruit bleek dat bij 65 procent van de ondernemingen één of meer chauffeurs de 35 uur de verplichte nascholing voor de vakbekwaamheid nog niet voor elkaar hebben. 

Bij veel bedrijven die bij de EVO aangesloten zijn, is het transport niet de hoofdactiviteit. Veel van deze bedrijven zijn daarom wellicht slechter voorbereid op de naderende deadline van 10 september dan transportbedrijven, waar wegtransport wél een hoofd-activiteit is. Toch zijn er ook bij transportbedrijven chauffeurs die nog niet alle punten gehaald hebben. 

Opleidings-capaciteit bij Code 95 Nederland

Truckstar ging onlangs een samenwerking aan met Code 95 Nederland, één van de grotere aanbieders van nascholingscursussen in Nederland. Daar heeft men momenteel nog opleidings-capaciteit. 

Aanmelden kan eenvoudig via de website van Code 95 Nederland. Cursuslocaties zijn verspreid over het land en aanmelden kan al vanaf één persoon en één Code 95-cursus.

Deadline: 10 september

Op 10 september van dit jaar moet je als Nederlandse chauffeur 35 uur verplichte nascholing gedaan hebben – waarvan zeven uur praktijktraining – en op je rijbewijs bijgeschreven hebben staan. Dit is geregeld in de Richtlijn Vakbekwaamheid van de EU.

Daar kun je wat van vinden, maar uiteindelijk komt niemand er onderuit en kunnen we van de nood maar beter een deugd maken door jullie via Code 95 Nederland, goeie vakbekwaamheidscursussen aan te bieden. In Truckstar 07/2016 lees je hoe we zelf een interessante en nuttige cursus Digitale Tachograaf meeliepen. 

Lees ook: 

‘CBR onduidelijk met info Code 95’

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie