Duidelijkheid over Euro 6
| 13:33 | Truckstar Redactie

Duidelijkheid over Euro 6

De Europese Commissie heeft de precieze Euro 6-normeringen voor vrachtwagens vastgesteld.

Het gaat om de exacte invulling van de uitstootnormen van Euro 6-motoren. Truck-fabrikanten kunnen daarom binnenkort hun Euro 6-motoren laten certificeren bij de typekeurings-instanties zoals de RDW en TÜV. Dat betekent ook dat de Nederlandse subsidie-regeling voor Euro 6-trucks binnenkort van start kan gaan, zo schrijft TLN op haar website.

De keuringsinstanties moeten echter wel de typekeuringscertificaten naar de truckfabrikanten sturen, en in Nederland naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het is nog niet duidelijk op welke termijn dat zal gebeuren. Dit is niet alleen belangrijk voor de merken die al kant-en-klare Euro 6-auto’s verkopen, zoals Mercedes-Benz en Scania; het is ook belangrijk voor bijvoorbeeld Volvo, dat zijn Euro 6-motoren eveneens klaar heeft en dit jaar de opvolger van de FH presenteert.

Subsidieregeling
Op het moment dat vrachtwagens als Euro 6-truck op kenteken gezet kunnen worden, kan de subsidieregeling voor Euro 6 van start gaan. Voor trucks zwaarder dan 5.000 kg geldt dat er een subsidiebedrag van 4.500 euro per truck beschikbaar is, tenzij de meerkosten ten opzichte van een Euro 5-uitvoering lager zijn. Deze regeling geldt tot de laatste dag van het Euro 5-tijdperk, 31 december 2013.

Euro 6-vrachtwagens die nu al rondrijden, staan als Euro 5 of EEV op kenteken. Dit kan later omgezet worden naar Euo 6, maar omdat de subsidieregeling niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast, kunnen transportbedrijven voor deze auto’s niet alsnog de subsidie aanvragen.

Het totale subsidiebedrag dat beschikbaar is, is 39 miljoen euro. Het ministerie hoopt eind 2013 al zo’n 8.000 Euro 6-trucks op de weg te zien.  

Foto boven: Scania heeft momenteel de R440 en R480 in productie.  –  Foto onder: Zo ziet het Scania 13 liter-blok eruit, met duidelijk links het geïntegreerde uitlaatgas-nabehandelingssysteem, inclusief AdBlue-tank.

Duidelijkheid over Euro 6

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie