Winterbanden
| 15:42 | Truckstar Redactie

Winterbanden, zie het verschil

In Noorwegen weten ze natuurlijk prima dat goeie banden in de winter het verschil maken, maar een testje op zijn tijd kan geen kwaad.

De Noorse wegbeheerder Statens Vegvesen (vergelijkbaar met Rijkswaterstaat in Nederland), organiseerde daarom een simpele vergelijkingstest. Twee identieke motorwagens werden uitgerust met verschillende types banden. De ene truck stond op goeie Noorse winterbanden, de andere op banden van een iets harder rubber, die veel in zuidelijkere landen in Europa gemonteerd worden.

Meer dan voertuiglengte
Vervolgens liet men beide trucks met vijftig kilometer per uur over een met sneeuw en ijs bedekt stuk weg rijden en liet men beide trucks tegelijkertijd remmen. De truck met de hardere banden had meer een dan een voertuiglengte langer nodig om tot stilstand te komen.

De Noorse omroep NRK maakte een video van de remproef, zie hieronder. Overigens is aan het eind van de video nog een remproef te zien. Hierbij zijn de verschillen in remafstand nog veel groter aangezien hier het remmen met tachtig kilometer per uur ingezet werd.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie