Donkere snelwegen: fijn of niet?
| 15:23 | Truckstar Redactie

Donkere snelwegen: fijn of niet?

Rijkswaterstaat schakelt sinds een tijdje ’s nachts het licht uit op een groot aantal snelwegtrajecten. Hoe bevalt ons dat?

Om antwoord op die vraag te krijgen hebben we een poll online gezet waar 1.520 keer op gestemd is. Meer dan tweederde van de stemmers is enthousiast, zo blijkt als we de percentages bij elkaar optellen.

Rustig aan de ogen

Een kwart van de stemmers is ruim tevreden over de duistere snelwegen. Zij kozen voor: Uitstekend, veel rustiger aan de ogen.  

Zeven procent is het hiermee eens, maar zegt dat de lichten op knooppunten en bij op- en afritten ook uit mogen, zodat de ogen nog beter kunnen wennen aan het donker.

Elf procent vindt het een goede zaak dat Rijkswaterstaat op deze manier energie bespaart.

Het grootste deel van de stemmers – 27 procent – vindt de donkere snelwegen in principe een goed initiatief, maar zien de verlichting met regen toch graag aanblijven.

Meer dan tweederde, 69 procent is dus positief over de donkere wegen. De rest is minder enthousiast.

Turen, vermoeidheid en gevaar

Negentien procent van de stemmers vindt de donkere wegen slecht. Zij moeten meer turen en raken eerder vermoeid tijdens het rijden.

Veertien procent vindt het ronduit gevaarlijk dat de verlichting ’s nachts uitgaat.

Update: automobilisten niet blij

Het blijkt dat veel automobilsten het wel vervelend vinden dat op veel wegen de verlichting ’s avonds uitgaat. Zij vinden het onveilig. Daarom heeft minister Schultz nu besloten dat de verlichting pas om elf uur uitgaat, in plaats van om negen uur. De kosten voor de twee uur extra verlichting zijn ongeveer 200.000 euro per jaar en zijn daarmee volgens Schultz te overzien.

 

Lees ook: Snelwegen ’s nachts weer donker

De volgende poll gaat over rijden in de sneeuw. Wat vind jij daarvan? Eng? Of pas je je rijstijl zonder paniek aan? Kijk in de rechterkolom van deze pagina bij de poll en klik jouw antwoord aan.

 

Foto: Ook in het drukke westen van Nederland gaat ’s nachts het licht uit, zoals hier op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie