DON Opleidingen
| 13:48 | Arjan Olsthoorn

DON Opleidingen traint als eerste met elektrische autolaadkraan

Fluisterstil het TCVT-certificaat behalen. Het kan voortaan bij DON Opleidingen in Naaldwijk. Het opleidingsinstituut neemt per direct de Fassi F315A.2.25 e-dynamic op basis van een DAF XF Super Space Cab in gebruik.

De elektrische autolaadkraan wordt ingezet bij de cursussen Basis Autolaadkraan en Machinist Autolaadkraan. Het is het eerste opleidingsinstituut dat een dergelijke machine in gebruik neemt.

Aandrijving

De nieuwe kraan wordt aangedreven door een 15 kilowatt sterke elektromotor die zowel zelfstandig als met behulp van de dieselmotor opereert. De elektromotor werkt op 400 volt/32 ampère netspanning waardoor de autolaadkraan ‘aan het stopcontact’ volledig elektrisch kan werken. Is er geen energievoorziening voor handen, dan opereert de autolaadkraan op de dieselmotor van de vrachtauto.

Vakkundig omgebouwd

De betreffende DAF XF deed voorheen dienst als lesvrachtauto, maar is door Van der Goes Hydraulics uit Kwintsheul vakkundig omgebouwd. Die verstevigden het chassis, monteerde een nieuwe 6,2 bij 2,5 meter grote open laadbak en installeerde de hybride installatie waardoor de machinist volledig elektrisch kan werken.

Focus op extra veiligheid

De Fassi e-dynamic heeft een capaciteit van 32 ton en een vlucht van 14,6 meter. Hydraulische steunpoten voor en achter houden de vrachtauto in balans terwijl de kraan eenvoudig via een afstandsbediening opereert. De machine is verder uitgerust met een hydraulische lier met een kabel van zestig meter en twee ton reeptrek. Cabin Collision Detection (CCD) en LED-werklampen op de hef- en knikmast zorgen voor extra veiligheid.

Per direct operatief

De nieuwe Fassi op DAF XF-basis vervangt de HIAB-autolaadkraan die sinds 2011 dienst deed op basis van een DAF CF. Die mag na jaren trouwe dienst met pensioen. Bart Bekkers, Operationeel directeur bij DON Opleidingen zegt: “De oude autolaadkraan was al op leeftijd, maar werd nog dagelijks feilloos ingezet bij de opleidingen bij ons op locatie. Met het oog op technische ontwikkelingen en het milieu hebben de we de keuze gemaakt voor deze nieuwe Fassi e-dynamic. We willen onze cursisten uiteraard de nieuwste technieken presenteren én de uitstoot zoveel mogelijk laten afnemen.”

De nieuwe autolaadkraan is per direct operatief bij DON Opleidingen en wordt dagelijks ingezet bij cursussen. Het opleidingsinstituut biedt maandelijks meerdere veiligheidstrainingen op het gebied van laden, lossen en hijsen en TCVT aan.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie