| 11:14 | Arjan Olsthoorn

Dit is Scania’s smart dash

Scania’s nieuwe digitale dashboard Smart Dash opent de weg naar slimmere, veiligere en betere rijervaringen voor alle chauffeurs. De modulaire opbouw en nieuwste digitale oplossingen zorgt voor een veilige, geconnecteerde en comfortabele werkplek.

“Naast een geweldig overzicht en eindeloze mogelijkheden om de werkplek voor de chauffeur te individualiseren, is onze Smart Dash ook de hefboom voor meer communicatie en digitalisering in en rond de truck, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en Head of Scania Trucks. “Scania trucks kunnen nu nauw worden geïntegreerd met alles, van het vlootbeheersysteem tot de daadwerkelijke rijomgeving en een reeks cloud-gebaseerde diensten voor verbeterde veiligheid, uptime en productiviteit.”

Twee displays

De Smart Dash cockpit heeft altijd twee displays: het Driver Display voor de bestuurder en het Centre Information Display (een aanraakscherm dat verkrijgbaar is in twee formaten – 10’1 of 12’9 inch). De chauffeur kan input geven via het touchscreen, door op knoppen te drukken of door spraakbesturing. Scania heeft gekozen voor een uitgebalanceerde mix tussen fysieke en digitale bedieningselementen, waarbij de veelgemaakte fout om vitale functies één of twee niveaus lager in een menu te verbergen, is vermeden.

“De meest gebruikte functies moeten natuurlijk direct beschikbaar zijn”, zegt Eduardo Landeo, Product Manager bij Scania Trucks. “Het gaat erom de chauffeurs de best mogelijke ervaring te bieden en ervoor te zorgen dat nieuwe technologie de chauffeurs altijd ondersteunt in plaats van hen te irriteren of cognitieve overbelasting te veroorzaken. Of zelfs, in het ergste geval, situaties creëren waarin hun aandacht van de weg afdwaalt en hun zicht richten op het aanpassen van basisdingen zoals de binnentemperatuur.”

Slimme en veilige truck

Scania’s nieuwste truckgeneratie biedt veel veiligheidsfuncties als standaard op Europese markten. Andere functies zijn optioneel en gaan verder dan de wettelijke vereisten. Een voorbeeld is onze Advanced Emergency Braking for Vulne-rable Road Users (AEB VRU); in plaats van alleen maar te waarschuwen dat er een voetganger voor de truck loopt, remt het voertuig ook zelf als dat nodig is.

“Met deze introductie openen we een digitaal en connected platform waar zowel chauffeurs als fleet owners en fleet managers van zullen profiteren,” zegt Landeo. “Slimme en veilige trucks zorgen voor een hogere productiviteit, minder ongelukken en veiligere chauffeurs. De chauffeur zal ervaren dat zijn werkinstrument hem echt ondersteunt en alles biedt, van informatie over de truck zelf en mogelijke gevaren tot algemene begeleiding en zijn favoriete pods en muziek met kristalhelder geluid.”

Lees ook: Compacte kraantrailer voor Bouwcenter Nieuwegein

De verwachtingen van klanten ten aanzien van geconnecteerde voertuigen en actieve veiligheidsfuncties nemen voortdurend toe. Scania Smart Dash voldoet aan deze trends met zijn gebruiksvriendelijke en modulaire digitale interface die zowel Over The Air (OTA) updates als 5G-potentieel bevat. De eindeloze ondersteuning die de veiligheidssystemen bieden, is het beste hulpmiddel voor de chauffeur om ernstige ongevallen te voorkomen.

scania digitaal dashboard

Scania’s nieuwe digitale dashboard.

6 Reacties
 1. @Marcel, helemaal met je eens, maar je betaald er ook voor dus mag ook wel.
  Mijn R1 580 heeft nu ruim 2 miljoen gelopen zonder problemen afgezien van koppelings set, startmotor, dynamo enz.
  Al denk ik niet dat de nextgen net zo betrouwbaar is de tijd zal het leren.

 2. Scania is en blijft een mooie ,goede en betrouwbare auto.
  Ik heb er 25 jaar mijn eigen scania gehad.
  Service was top.
  De mensen die dit nieuwe model afkraken zijn vaak mensen die
  zich geen scania veroorloven kunnen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie