DAKAR RALLY 2018
| 07:58 | Rik Werner

Dakar etappe 2: Iveco-coureurs Villagra en Van Genugten doen goede zaken

Met een tweede en een vijfde plaats doen de Iveco-coureurs van Team De Rooy goede zaken tijdens de tweede etappe van de Dakar Rally.

Het was nog maar de tweede dag in de Dakar Rally, en er is nog maar 300 kilometer geracet, maar de verschillen in het klassement zijn nu al aanzienlijk. Federico Villagra en Ton van Genugten deden in de loodzware tweede etappe goede zaken. De Argentijnse coureur van Team De Rooy finishte met de tweede tijd, op 3.25 van etappewinnaar Eduard Nikolaev. Van Genugten werd vijfde, op 20 minuten.

Duinen

Het zijn de duinen in de Ica-woestijn die het verschil maken. De voorgaande jaren gingen de eerste etappes van de Dakar Rally over snelle WRC-paden en ging het om seconden, hooguit minuten. Nu wordt de top 10 in het klassement van de trucks al na twee etappes gescheiden door 48 minuten. ,,Toch wil ik niet nu al te veel naar die verschillen kijken”, zei Ton van Genugten, die vijfde staat op 20.50. ,,De komende dagen krijgen we nog veel meer duinen. Eén keer goed vast komen te zitten en je bent een uur kwijt.”

Schoonheidsfoutjes

Van Genugten maakte een paar schoonheidsfoutjes in de etappe van 267 kilometer die grotendeels uit duinen bestond. ,,Drie, vier keer zijn we even blijven steken doordat de bandenspanning nog niet goed was. Dan is het verstandiger om rustig een paar minuutjes te wachten tot ze zachter staan en het dan nog eens te proberen, dan om meteen als een dolle te gaan jutteren.’’

De Nederlander liet wat tijd liggen in een grote duinpan, waar hij moeilijk uit kwam. ,,Daar hebben we een paar rondjes gereden voordat het lukte. Superknap van navigator Peter Willemsen dat hij toch wist waar we eruit moesten om het waypoint te halen. Ik was het gevoel voor richting al lang kwijt.” Met de vijfde tijd was Van Genugten tevreden. ,,We hebben een paar leuke gevechten gehad, met Martin Kolomy en later met Martin van den Brink. Het was een mooie proef, maar wel heel moeilijk. Een aantal van onze concurrenten is veel tijd verloren. Als wij de schoonheidsfoutjes eruit kunnen filteren en zo blijven rijden, moet het best goed komen.”

Tijd terug

Federico Villagra sloeg een belangrijke slag in de duinen door als tweede te finishen. De Argentijn kreeg in de totaaltijd 10 minuten terug van de organisatie wegens het slordig aangegeven waypoint in de eerste etappe. In het klassement staat de Argentijn daardoor nu derde op 9.33 van Kamaz-rijder Nikolaev. Minder goed verging het Artur Ardavichus. De Astana-rijder van Team De Rooy verloor anderhalf uur in de duinen. In het klassement bezet Ardavichus nu de veertiende plaats, op 1.36.13.

DAKAR RALLY 2018

De derde etappe begint in het bivak van Pisco. De route slingert 296 kilometer door de duinen om bij Ica te finishen. Daarna is er nog een verbinding van zo’n 200 kilometer naar San Juan de Marcona.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie