DAF 2800 - Moeijes Zwaag
| 11:15 | Truckstar Redactie

DAF 2800 – Moeijes Zwaag

Levensloop van een volumecombi

Het behoeft geen uitleg dat nostalgische foto’s het nodige sentiment oproepen bij onze lezers; met enige regelmaat krijgen we mails binnen met verhalen van vroeger naar aanleiding van artikelen over oude trucks. 

Rene Zijlstra uit Klazienaveen mailde ons over de DAF 2800 van Moeijes die in Truckstar nummer 6 staat afgedrukt bij het verhaal dat collega Niels Jansen schreef over de historie van koelwagens.

Rene: “Blij verrast was ik toen ik op pagina 89 de foto zag van de DAF 2800 van Moeijes. Bij dat bedrijf hadden ze vast meer van die 
combinaties. Een daarvan heeft een tweede leven gekregen bij een 
perkplanten kweker waar ik als tiener heb gewerkt.” 

Hij vervolgt: “Een hele mooie combinatie waar ik vele nachtelijke ritjes in heb mogen meemaken van Klazienaveen naar de veiling in Aalsmeer. De auto werd toen alleen gebruikt voor het eigen vervoer. Er waren bij het bedrijf ook nog 2 DAF 2100 waarmee winkels rechtstreeks werden bevoorraad. Door al die ritjes als bijrijder ben ik besmet met het vrachtwagen virus. Helaas zit zelf rijden er voor mij niet in.”

Interessante achtergrondinformatie, die Rene in beeld brengt door twee bijgevoegde foto’s. Daarop is te zien hoe de DAF wipkar-combi met de nodige gebruikssporen als tweedehands truck binnenkwam. Een nieuw likje verf bleek geen overbodige luxe en daarom werd de DAF overgespoten in de huisstijl van de plantenkweker uit Klazienaveen.

Jan de Rijk
Kenners zien meteen dat de kleurstelling veel weg heeft van die van een andere bekende Nederlandse transporteur. Rene legt uit: “Dat klopt, dat zijn de kleuren van Jan de Rijk uit Roosendaal. Naast de 2800 had Van der Lee ook nog twee DAF’s van het type 2100. Die kwamen van Jan de Rijk, en de kleurstelling is gebleven. Zodoende kreeg de 2800 ook die kleur”.

Of het om dezelfde DAF gaat als in Truckstar Magazine is niet te achterhalen; de afbeelding in het blad betreft een afleveringsfoto en op dat moment beschikte de truck nog niet over een kenteken. 

DAF 2800 - Moeijes Zwaag 

Foto 1: De DAF werd aangekocht met de nodige gebruikssporen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie