| 11:57 | Robert Servaas

Chauffeurs van Vuik Logistics rijden graag Scania

Vuik Logistics bv uit Lekkerkerk nam recent de laatste van drie nieuwe rondom luchtgeveerde Scania 460R trekkers met de nieuwe Super aandrijflijn in ontvangst. De voertuigen zorgen voor vernieuwing in de vloot die voor het grootste deel uit Scania’s bestaat. Dat heeft naast bewezen betrouwbaarheid en een goed verbruik nog een duidelijke reden: de voorkeur van de chauffeurs.

Vuik is een typisch familiebedrijf met een zeer veelzijdig dienstenpakket. “Wij verzorgen naast klassiek Benelux transport en wat Franse bestemmingen ook vormen van warehousing voor onze klanten. Daarnaast doen we aan sneltransport met bestelwagens en Benelux distributie. Verder rijden we in de containers en hebben we een tankunit”, vertelt mede-eigenaar Kees Vuik. “Maar als je één duidelijke specialiteit van Vuik wilt noemen, dan is dat het bezorgen van een heel uitgebreid pakket tuinartikelen bij particulieren, dus op huisnummerniveau. Dat doen we voor een aantal grote opdrachtgevers en daarvoor is een deel van onze vloot uitgerust met een meeneemheftruck.”
De chauffeurs van Vuik moeten dus behalve met een truck door een woonwijk kunnen manoeuvreren ook met weerbarstige lading op een heftruck door de straat. “Dat is niet altijd even gemakkelijk. Soms is het rechttoe rechtaan met een pallet tuinmeubelen of sierstenen of een bigbag met tuingrint. Maar het wordt anders als je met zes meter lange houten schuttingdelen tussen de geparkeerde auto’s door moet”, weet Kees.
Dat is een kunstje dat je alleen leert door ervaring en dat maakt dat de gebroeders Vuik er veel aan gelegen is, de chauffeurs voor hun bedrijf te behouden. “Daar helpt de merkbeleving van een Scania: voor veel chauffeurs heeft die net een streepje extra. Maar we hebben ook heel veel familie in de zaak. Want naast mijn twee broers, werken er ook nog zes neefjes en een nicht van ons. Dus we kennen elkaar goed. Sowieso, binnen een familiebedrijf zijn de lijnen kort en moet je een beetje op elkaar passen. Mensen maken het bedrijf. Die zorg voor onze chauffeurs is ook één van de reden dat een truck van Vuik er uitziet zoals hij er uitziet: Tot in de puntjes opgebouwd en rijk in het spuitwerk gezet.”

En toch is geen van de trucks gelijk. “Ze hebben allemaal een goudkleurige band langs de zijkant”, vertelt Kees. “Maar als je goed kijkt, zie dat er daar geen twee exact hetzelfde zijn. En dat geldt al helemaal voor de hele auto, want bij ons mag elke chauffeur binnen een vrij ruime bandbreedte zowel voor het merk als de aankleding kiezen. Een deel betalen wij en een deel kunnen ze zelf invullen. Zo komt het dat deze drie nieuwe Supers allemaal anders zijn opgebouwd.”

Toch geven de gebroeders Vuik hun chauffeurs niet alleen wat extra ruimte vanwege de continuïteit. “Elke auto bij ons heeft ook een deel van de chauffeur zelf”, geeft Kees uitleg. “Zowel in ontwerp als in investering. Dat maakt dat onze jongens heel zuinig op het materieel zijn en de auto’s er altijd goed verzorgd bijstaan.”

“Natuurlijk krijgen de jongens hun trainingen. Of via de Code 95 of bij de aflevering van een nieuw voertuig. Dat laatste doet Scania heel goed. Het resultaat is een zeer acceptabel gemiddeld verbruik. Ik vind het in ieder geval niet nodig, om daar nog een compleet brandstofprogramma voor op te tuigen. Daarbij, onze ritten zijn geen dag hetzelfde. Dus is het ook heel lastig vergelijken of Pietje nu beter rijdt dan Jantje.”

“De meest zekere besparing voor ons is om voor een zuinige auto met een goede setup te kiezen. Wat dat betreft ben ik heel benieuwd hoe deze nieuwe Scania Super aandrijflijn gaat presteren. Ze hebben het over tot acht procent minder brandstof, dus de verwachting is hooggespannen. Daarbij, eigenlijk moeten we zo ook een stevige sprong maken. Want met rond de ton per jaar én goed onderhoud doen wij makkelijk 10 tot 12 jaar met een trekker. Dan loont het om met de meest vooraanstaande techniek te beginnen.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie