Celstraf Poolse chauffeur treinramp Tsjechië
| 18:43 | Korneel Luth

Celstraf Poolse chauffeur treinramp Tsjechië

Een Tsjechische rechtbank heeft drie tot tien jaar cel geëist tegen een Poolse chauffeur voor een zwaar ongeluk met een hogesnelheidstrein.

Dat melden verschillende Tsjechische media. De chauffeur veroorzaakte het treinongeluk op een spoorwegovergang in Tsjechië. Drie mensen kwamen om het leven, vier mensen raakten zwaargewond en 21 mensen raakten lichtgewond. De machinist verloor een been. Onderaan dit artikel kun je videobeelden van crash zien.

Klap met 160 kilometer per uur

De 50-jarige Poolse truckchauffeur reed in juli afgelopen jaar de spoorwegovergang op terwijl de rode lichten al knipperden. Toen hij op de overweg was, gingen ook de bomen naar beneden.

Daarop stopte de chauffeur. Na een tijdje gewacht te hebben vloog een zogeheten Pendolino hogesnelheidstrein in volle vaart, met 160 kilometer per uur, op de truck. De trein ramde de zwaarbeladen trailer en trok die, en het chassis van de trekker mee. 

De cabine van de truck werd van zijn chassis gerukt en bleef met de ongedeerde chauffeur erin, achter op de overweg. De trein denderde door een station alvorens zwaar beschadigd tot stilstand te komen.

Warrige verklaring

In het onderzoek dat volgde bekende de chauffeur schuld maar verklaarde hij tevens dat de rode lichten niet werkten of niet knipperden. Toen de overwegbomen vervolgens naar beneden gingen, dacht hij dat de overweg een storing had.

In de rechtszaal in Novy Jicin was echter video-bewijs van de crash te zien. De rode lichten knipperden naar behoren. Nadat dit getoond was, verklaarde de chauffeur opmerkelijk genoeg dat hij de overweg gewoon op mocht rijden, omdat de bomen nog niet gesloten waren. 

De rechter maakte korte metten de beweringen van de chauffeur. Als de rode lichten knipperen, moet je voor de overweg stoppen. Zo werkt het overal op aarde, aldus de rechter. 

Op de vraag waarom de chauffeur niet doorreed nadat de bomen dichtgingen – een duidelijk teken dat er een trein in aantocht is – antwoordde de chauffeur dat de dichte overwegbomen voor hem het signaal waren dat hij juist niet door mocht. 

Tol mijdend onderweg naar Hongarije

De chauffeur was op weg van Polen naar Hongarije. Hij zou van zijn baas de opdracht hebben gekregen zoveel mogelijk binnendoor te rijden om tolwegen te vermijden. Op 24 februari februari is er een volgende zitting in deze zaak. De chauffeur blijft in hechtenis. Hij zou nog veel meer overtredingen op zijn naam hebben staan. 

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie