Butter naar rechtbank om video
| 15:24 | Truckstar Redactie

Butter sluit deal met FNV

Het in opspraak geraakte Butter Transport uit Dronten heeft een deal gesloten met FNV Bondgenoten.

De aardappelvervoerder kwam de afgelopen jaren geregeld onder vuur te liggen vanwege de massale inzet van Poolse chauffeurs, en de twijfelachtige ontslagprocedure van een Nederlandse chauffeur.

De FNV heeft nu echter een principe-akkoord afgesloten met Butter over de inzet van Poolse chauffeurs. Die deal houdt in dat recent gemaakte CAO-afspraken voor beide partijen leidend zullen zijn.

Onderdeel van die CAO-afspraken is dat Poolse chauffeurs een Nederlands salaris krijgen voor Nederlands werk.

Gelijk werk, gelijk loon
Edwin Atema van FNV Bondgenoten: “We zijn blij dat we met Butter een principeakkoord af hebben kunnen sluiten.” Hij vervolgt: “In de laatste twee jaar zijn er in de sector een boel ontwikkelingen geweest, de nieuwe cao met bepalingen ‘gelijk werk, gelijk loon’, discussies over waar vestigingen in het buitenland wel en niet aan moeten voldoen en natuurlijk de cabotageregels. Dit alles heeft er sterk toe bijgedragen dat we er nu uit zijn met Butter.”

Butter ook tevreden
Ook de directie van Butter is tevreden met de deal: Cees Butter: “Ik ben blij dat we weer op een goede manier met elkaar in gesprek zijn. Doordat het contact nu weer hersteld is, kunnen we ook andere onderwerpen weer gezamenlijk oppakken. Uitgangspunt is voor ons altijd geweest dat we ons aan de regels willen houden. Als teken dat wij blijven investeren in Nederland hebben wij aangegeven onze Nederlandse vloot te zullen uitbreiden.”

In 2011 concludeerde de FNV dat Butter Poolse chauffeurs uitbuit. Atema zei toen: “Bij Butter verdienen de Poolse chauffeurs drie euro per uur, daar waar de Nederlandse collega’s voor exact hetzelfde werk dertien euro krijgen.” Toen Nederlandse chauffeurs vorig jaar hun zorgen uitten, gaf Butter te kennen dat het bedrijf de wedstrijd met twee teams speelt en verder gaat met het leukste team. “Het is voor iedere chauffeur wel duidelijk wat Butter daarmee bedoelt”, aldus Atema toen. 

Na onderzoek concludeerde de FNV dat Butter 200 chauffeurs tegen Poolse arbeidsvoorwaarden Nederlands werk liet doen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie