Shell BioLNG
| 11:16 | Robert Servaas

BioLNG voor wegtransport beschikbaar bij Shell

Vanaf heden kunnen klanten Shell BioLNG tanken en daarmee is Shell de eerste in Nederland die bio-LNG aan al haar klanten aanbiedt. De komende periode zal de bioLNG in het Nederlands LNG-netwerk van Shell worden bijgemengd, waarmee wegtransporteurs circa 30% vermindering in de CO2-uitstoot bereiken.

De komende jaren heeft Shell de ambitie om de productie op te schalen naar volledig zuivere bioLNG. Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland: “Shell wil met partners de logistieke sector een schoner alternatief bieden. Dit is een mooie stap in schoner wegtransport.”

Verduurzaming

Bio-LNG is een belangrijke stap in het verduurzamen van zwaar wegtransport, gevolgd door het binnenvaarttransport. Elektrificatie is op korte termijn lastig in deze sectoren en bio-LNG biedt dan als transitiebrandstof uitkomst. Shell levert bio-LNG in Nederland vanuit de installatie die het samen met partners Nordsol en Renewi in de herfst van 2021 in Amsterdam opende. Daar zal op termijn naar schatting 3,4 kiloton bio-LNG worden geproduceerd. Daarmee kan een CO₂-uitstoot vergelijkbaar met die van 13 miljoen wegkilometers worden voorkomen.

Shell heeft 46 LNG-stations in Europa. En heeft de ambitie het Europese netwerk tot eind 2022 uit te bouwen tot 80 locaties. Er zijn op dit moment 7 LNG-tankstations in Nederland. 25 in Duitsland en verder zijn er LNG-stations in België (6), Polen (4), Frankrijk (2), Spanje (1), Portugal (1) en Turkije (1). Medio 2023 verwacht Shell 100% BioLNG te kunnen leveren aan het gehele netwerk in zowel Duitsland als Nederland. Mede dankzij de start begin februari van de bouw van Europa’s grootste BioLNG-productieinstallatie in het Duitse Godorf. Shell loopt daarmee voor op de concurrentie.

BioLNG

Shell BioLNG is vloeibaar gas uit organisch afval, denk aan landbouwresten, etensresten en voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het kan in bestaande LNG-motoren en -tankstations worden gebruikt, zonder dat er aanpassingen nodig zijn.

In principe kunnen, bijvoorbeeld, supermarkten circulair opereren door hun winkels te bevoorraden met vrachtwagens die rijden op het eigen organische afval. Denk hierbij aan bijvoorbeeld producten die over de datum zijn.

 Hoe wordt het gemaakt?

Bio-LNG is vloeibaar gemaakt gas. In een vergister wordt het organisch afval door bacteriën afgebroken, in zuurstofloze omstandigheden (an-aerobisch). Biogas bestaat voor 30% tot 45% uit CO₂, waterstofsulfide en andere componenten die worden verwijderd, waarna het gas wordt opgewaardeerd naar hoge kwaliteit biomethaan die vloeibaar wordt gemaakt door het af te koelen naar -162 graden Celsius.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie