Belg krijgt fikse boete ADR-vergrijp
| 13:41 | Truckstar Redactie

Belg krijgt fikse boete ADR-vergrijp

Een 48-jarige Belgische chauffeur heeft een boete van 3.910 euro gekregen voor het rijden met een geopende tank.

De Belg reed op maandag 29 oktober met een lege, ongereinigde tank waarin restanten van natriumaluminaat zaten. Dit is een zeer bijtende stof.

Tijdens een controle bij de Hazeldonk was een sissend geluid hoorbaar aan de bovenkant van de tank. Een agent van de verkeerspolitie uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen, stelde vast dat een afsluitklep half open stond waardoor overdruk uit de tank ontsnapte.

‘Het hoort zo’
De Belg was zich van geen kwaad bewust. Zonder persoonlijke beschermingsmiddelen sloot hij de afsluiter. Tegen de politie verklaarde hij de klep vaker open te houden om op die manier de overdruk van het lossen kwijt te raken. Volgens hem hoorde dit zo, en kon het geen kwaad. Deze werkwijze bespaart tijd op het laadadres.

De giftige dampen komen echter in de buitenlucht terecht, met direct gevaar voor overige weggebruikers als gevolg. De Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen stelt verplicht dat een lege ongereinigde tank aan dezelfde eisen moet voldoen als in gevulde toestand. De tank dient derhalve lekdicht te zijn afgesloten totdat deze volledig is gereinigd door een erkende instantie. De boete werd direct betaald.

Corrosief
Natriumaluminaat is sterk corrosief voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Inademen van de stof veroorzaakt een brandend gevoel, hoesten, keelpijn, en moeizame ademhaling. De stof wordt gebruikt als versneller voor het uitharden van beton, maar het wordt ook in de papierindustrie gebruikt en in de productie van aanmaakblokjes. Het UN-nummer is 2812.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie