Van Boxtel chalets Wadden
| 06:00 | Rik Werner

Een beetje gek moet je zijn om chalets naar de Wadden te vervoeren

JT Transportservice annex Van Boxtel Speciaal Transport uit Veen bracht in de week voor Kerst tien chalets naar Ameland. Toerisme is daar nog steeds een groeimarkt.

Het heeft wel wat weg van een internationale rit. De familie Van Boxtel komt uit Brabant en moet een kleine 250 kilometer afleggen naar Dokkum om de chalets te laden. Om die reden vertrokken ze op zondagavond 17 december al naar het noorden van het land. En hier bleven ze de hele week. Frank van Boxtel (50) sliep in zijn DAF XF euro 6, achterneef Thij van Boxtel (44) bracht de nacht door in zijn DAF XF 105.460, Toon (48), de broer van Frank, en zoon Ton (19) van Boxtel sliepen in hun begeleidingsvoertuigen.

Van Boxtel chalets Wadden

Holwerd

De volgende ochtend laden Frank en Thij de eerste chalets in het pikkedonker en vertrekken rond half negen richting de boot. Toon begeleidt het speciale transport dat voert over N356 door het schilderachtige Holwerd waar kerkjes en een grijze lucht beeldbepalend zijn. De chalets zijn zo’n 4,41 meter hoog, 4,60 met goot breed en 12 ½ meter lang. Tot grote opstoppingen leidt het speciale transport niet. Thij en Frank rijden in Holwerd één keer stapvoets om een tegenligger, een truck, de ruimte te geven. Het ritje van ruim tien kilometer naar de boot verloopt zonder problemen.

Van Boxtel chalets Wadden

Beetje gek

,,Je moet wel een beetje gek zijn om dit werk te doen hoor”, zegt Thij met een grimas. ,,We plaatsen de chalets meestal in kuilen die vol water liggen. Je moet ertegen kunnen dat je vies wordt tijdens het stellen.” De telefoon van Toon sneuvelde kort geleden toen hij aan het ploeteren was in het water en modder. ,,Men vindt dit werk ’s zomers vaak leuk, maar ik heb meegemaakt dat chauffeurs ’s winters ziek, zwak en misselijk zijn”, zegt Toon. ,,En bedenk ook”, zegt Frank. ,,Het is zondag weg en vaak op zaterdag weer terug. Je bent buitenlandchauffeur in het binnenland.”

Van Boxtel chalets Wadden

Lees de volledige reportage van onze medewerker Sjaak van de Groep in Truckstar nummer 02 in 2018. Overal verkrijgbaar voor € 4,99. Of bestel ‘m hier online.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie