Amsterdamse venstertijden ruimer
| 16:38 | Truckstar Redactie

Amsterdamse venstertijden ruimer

Amsterdam verruimt definitief op enkele plekken de venstertijden voor het laden en lossen in de stad.

De verruiming gaat per 1 september in voor de winkelgebieden Koningsplein, Leidsestraat, Amsterdamse Poort en het Osdorpplein.

In samenwerking met ondermeer TLN en EVO, is in 2011 en 2012 in een uitgebreide proef gekeken naar de effecten van ruimere venstertijden. Uit de proef bleek dat het totaal aantal vrachtauto-kilometers met twee procent was afgenomen, terwijl zowel het openbaar vervoer als het publiek geen extra overlast hebben ervaren.

Uiteraard is daarmee ook de verkeersveiligheid verbeterd en voor transporteurs is het voordeel dat hun trucks meer adressen kunnen lossen dan voorheen.

Voor de Leidsestraat en het Koningsplein worden de tijden opgerekt tot een tijdsvenster van 07:00 tot 12:00 uur. Dat is twee uur langer in de Leidsestraat en een uur langer op het Koningsplein.

Goed voorbeeld doet volgen
Branche-organisaties TLN en EVO zijn blij met de resultaten van de proef en met het Amsterdamse besluit de venstertijden te verruimen. De venstertijden zijn TLN en EVO al jaren een doorn in het oog. Dit najaar starten er proeven met verruimde venstertijden in onder meer Alkmaar en omstreken, en in de regio West-Friesland. TLN en EVO zien hierin dat een goed voorbeeld doet volgen, en hopen dat nog veel meer gemeentes soepelere venstertijden gaan hanteren.  

Foto: De Leidsestraat is een voetgangersgebied en ligt tussen het Koningsplein en het Leidse Plein; het is één van de bekendste winkelstraten van de stad. (ANP)

Lees ook: Amsterdam verruimt venstertijden.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie