| 10:46 | Arjan Olsthoorn

Afgelopen nacht in vrijwel heel Nederland gestrooid

In vrijwel heel Nederland is afgelopen avond en nacht gestrooid. Daarmee was sprake van de eerste landelijke strooiacties van dit seizoen. Tijdens opklaringen koelden wegen op grote schaal af tot rond of onder het vriespunt en vooral in het westen trokken winterse buien over het land.

“Gisterenavond al werd op grote schaal preventief gestrooid in verband met gladheid door bevriezing van natte wegen. In het binnenland kwam de wegdektemperatuur dan ook massaal onder het vriespunt terecht,” vertelt Michiel Severin, meteorologisch expert bij Infoplaza.

Verraderlijke glad

“In het westen dook de wegdektemperatuur niet op grote schaal onder het vriespunt, maar juist daar kwamen verschillende ongelukken voor door gladheid. De situatie was verraderlijk, doordat sommige wegen wel onder het vriespunt lagen en ander wegen niet. Daarnaast trokken talrijke hagelbuien over, waardoor het plotseling en tijdelijk erg glad werd. Lokaal viel ook wat sneeuw. Daarnaast kan hebben meegespeeld dat automobilisten weer moeten wennen aan de gladde rijomstandigheden. De autothermometer zal daarbij een verkeerde indicatie hebben gegeven, want in het westen van het land is de luchttemperatuur niet onder het vriespunt geweest.”

Korte duur

Deze ochtend trokken de buien ook dieper landinwaarts. Er valt hagel en regen. Met wegen die in eerste instantie nog onder het vriespunt liggen kan het hierdoor, zeker op niet gestrooide wegen, spekglad worden. De gladheid was van korte duur, want na zonsopkomst warmden de wegen snel op tot boven het vriespunt.

Komende nachten zachter

“Voorafgaand aan de eerste landelijke strooiacties van gisterenavond, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in het zuiden van het land al flink gestrooid. In het oosten van Noord-Brabant kleurde het wit door sneeuw en elders in het zuiden was kans op bevriezingsgladheid,” aldus Severin. Komende nachten wordt het een stuk zachter. Zeker in de nacht van dinsdag op woensdag zullen geen strooiacties nodig zijn. Het is dan net zo warm als dinsdag en woensdag overdag met een graad of 9.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie