Abrupt einde CAO-overleg
De CAO-onderhandelingen voor het beroepsgoederenvervoer zijn woensdagavond abrupt afgebroken.
,,Het was een bizar slot,’’ aldus FNV-onderhandelaar Huub van den Dungen. ,,Na een dag intensief onderhandelen braken de werkgevers rond half negen ’s avonds het overleg af. De heren hadden even geen zin meer om te onderhandelen! Ze vonden dat de bonden zich veel te star opstelden en dat daarom verder praten geen zin meer had. En dat terwijl de dag zo hoopvol was begonnen.’’
De onderhandelingen gingen van start met het bespreken van het rapport van de twee juristen die door de cao-partijen om advies zijn gevraagd. Dat advies ziet er goed uit. Zowel bonden als werkgevers zijn het daarover eens: het brengt de verwezenlijking van de belangrijkste eis van FNV Bondgenoten, Nederlands loon voor Nederlands werk, een stuk dichterbij. De cao-partijen hadden nog wel een hoop vragen. Daarom is afgesproken nog een keer met de beide adviseurs te overleggen met als doel heldere cao-afspraken te maken die goed kunnen worden nageleefd. Op 23 april vindt dat overleg plaats.
Vervolgens gingen de onderhandelingen over de overige veertig cao-voorstellen. Hier is enige vooruitgang geboekt. Zo zijn er afspraken gemaakt over de beloning van uitzendkrachten. Zij worden gelijk beloond als werknemers in dienst van een transportonderneming. Een verbetering is ook dat chauffeurs het recht krijgen op een geschoonde boordcomputeruitdraai. Hierdoor kunnen zij beter hun gewerkte uren controleren.
Op veel andere punten zijn echter nog geen stappen gemaakt. Zo hebben de werkgevers nog steeds geen loonbod gedaan. Verder hebben de werkgevers de FNV-voorstellen over werkgelegenheid bij aanbestedingen, vuilwerktoeslag en doorbetaling van loon bij scholing in het weekend afgewezen. Ook wilden de werkgevers hun voorstellen over bijvoorbeeld het meebetalen van werknemers aan hun eigen (verplichte) scholing niet van tafel halen. De versobering van de persoonlijke toeslag die een werknemer krijgt als hij een loonschaal is teruggezet en het kunnen aanbieden van een onbeperkt aantal tijdelijke contracten aan 65-plussers, zijn evenmin ingetrokken.
Op een gegeven moment vonden de werkgevers dat de bonden te weinig meebewegen en braken ze het overleg af. De deur naar een onderhandelingsresultaat zit echter niet geheel in het slot. Op 23 april vindt het overleg plaats met de juristen en begin mei wordt verder onderhandeld. Hopelijk willen de werkgevers dan wel weer verder praten.