| 15:52 | Bert Mateboer

21 uur vast op ingesneeuwde weg in Zweden

Zware sneeuwval heeft afgelopen week voor problemen gezorgd in Scandinavië. In Zweden kwamen veel mensen vast te staan op de E22 tussen Kristianstad en Hörby. Zo ook de Nederlandse vrachtwagenchauffeur Simon Baks, onderweg voor transportbedrijf Mud.

“Het begon gistermiddag al wat aan te sukkelen op de weg. Bij een paar hellingen konden vrachtwagens al niet meer omhoog komen vanwege de extreme sneeuwval en de gladheid die daardoor ontstond. Maar ik dacht: hup, gas erop,” vertelt Baks.

Onderweg kwam hij al verschillende gestrande trucks tegen, maar Simon bleef gaan zolang het kon. “Alles stond daarna stil: voor en achter me. Auto’s waren van de weg geraakt en vrachtwagens lagen in de greppel. We konden geen kant meer op.”

Slapen

Simon besluit ’s avonds rond 22.00 uur te gaan slapen. “Ik was na al die tijd nog geen centimeter opgeschoven en ik dacht: ik hoor het wel als het leger mij wil evacueren. Uiteindelijk werd ik om 06.00 uur vanochtend wakker door het geluid van een zaag. Er werden stukken vangrail weggesneden zodat automobilisten daar doorheen konden rijden en zo weg konden komen. Vrachtwagens konden nog steeds geen kant op. Er was nog altijd sprake van dikke chaos.”

“De volgende ochtend zag in de verte op een viaduct een boer rijden. Ik liep erheen en vroeg hem of hij wat sneeuw kon ruimen voor mijn wagen. Hij was zo vriendelijk om mij te helpen en zo kon ik via het gat in de vangrail ook wegkomen.”

De hulpdiensten waren niet blij met zijn actie, vertelt Baks. “Ze hadden geen begrip voor mijn zelfstandige actie. En andere vrachtwagenchauffeurs durfden het niet, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. De situatie was uitzichtloos en ook mijn eten raakt een keer op. Je staat in de middle of nowhere en wie weet hoe lang het nog kon duren.”

Inmiddels, na een echt winters avontuur, is Simon weer veilig thuis in Nederland.

Foto’s: Mark Mud

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie